Linkuri accesibilitate

Turismul se va dezvolta strategic. Cine investeşte?


Mănăstirea rupestră de la Orheiul vechi. Foto: orhei.net
Mănăstirea rupestră de la Orheiul vechi. Foto: orhei.net

Statul vrea să adune mai mulţi bani în buget din activităţile turistice.


Pentru a promova Republica Moldova ca destinaţie turistică atractivă, Agenţia turismului va propune spre aprobare o nouă strategie de dezvoltare a turismului pentru anii 2012-2020. Care este noutatea strategiei şi cum putem valorifica potenţialul turistic al Republicii Moldova a încercat să afle stagiara noastră, Tamara Grejdeanu.

Noua strategie de dezvoltare a turismului îşi propune, întâi de toate, ca activităţile turistice să aducă bani în bugetul statului, ori anume beneficiul economic este principalul rezultat aşteptat. O misiune grea, dar nu imposibilă ne spune şeful unei subdiviziuni a Agenţiei turismului, Victor Ciobanu, care se arată optimist în urma monitorizărilor efectuate de serviciul pe care îl conduce:

„Încasările din activitatea turistică sunt în permanentă creştere. Acesta este un indiciu bun şi un argument pentru a demonstra că turismul este o ramură importantă a economiei. Se construiesc multe pensiuni. În 2003 nu aveam nici o pensiune turistică, acum sunt în stadiu de construcţie circa 40 de aceste pensiuni, sunt 15 deja finalizate, clasificate şi puse în circuit. Asta denotă că lumea înţelege şi valorifică acest potenţial. Dacă credem că cineva o să vină dintr-o parte şi o să aibă grijă de patrimoniul nostru, atunci greşim.”

Nu toţi sunt optimişti atunci când vine vorba de realizările sectorului turistic. Preşedintele Asociaţiei de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din Moldova, Svetlana Lazăr, este de părere că nu se lucrează eficient în acest domeniu şi chiar am putea pierde din atracţiile turistice, pentru că nu investim pentru a le păstra şi valorifica:

„Deocamdată, mai avem un potenţial turistic pentru că pe de o parte localnicii nu conştientizează importanţa potenţialului turistic pe care îl deţin, administraţia publică locală, mă refer la primării şi la Consiliile raionale, nici pe departe nu conştientizează oportunităţile pe care le poate oferi acest domeniu pentru dumnealor şi nu pun în siguranţă sau nu asigură durabilitatea acestui potenţial turistic, care ar putea fi în continuare dezvoltat în nişte oferte interesante.

Mănăstirea Saharna. Foto: mitropolia.md
Mănăstirea Saharna. Foto: mitropolia.md
Inclusă în topul atracţiilor turistice din Republica Moldova, rezervaţia peisagistică „Saharna”, este mai degrabă un exemplu de eşec al strategiilor de dezvoltare, întrucât rezervaţia nu a cunoscut investiţii şi promovare. Primarul satului, Maria Macrii, ne spune că este din ce în ce mai greu să ajungi în locurile pitoreşti din preajma satului, pentru că spaţiul nu este deloc amenajat, iar în scurt timp nu va mai trezi interesul turiştilor:

„Ne este greu să valorificăm acest potenţial turistic deoarece trebuie cineva să investească, nişte agenţi economici să investească nişte surse acolo. Noi înşine, primăria, nu putem face acest lucru. Păi, care au luat acolo în arendă nişte terenuri şi le ţin aşa, numai că plătesc plata de arendă şi nu fac nimic, sau au cumpărat, este proprietate privată şi la fel nu fac nimic. Eu de multe ori zic şi le spun celor care trăiesc în zona aceea că profitând de ocazia asta ar putea să facă nişte bani acolo, să aibă nişte venituri, fie şi aceeaşi cazare, şi să ofere nişte servicii, nişte bucate tradiţionale. Adică ar fi o sursă de venit, dar lumea încă nu înţelege.”

Experţii notează că strategiile şi politicile de dezvoltare a turismului nu vor aduce rezultate la modul practic, atât timp cât locaţiile turistice au drumuri rele, nu au condiţii de cazare pentru turişti şi personal pregătit pentru a acorda servicii turistice de calitate.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG