Linkuri accesibilitate

Austeritatea ameninţă democraţia


În plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
În plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Consiliul Europei avertizează că tăierile bugetare sociale provoacă adâncirea crizei şi critică politicile FMI şi ale Comisiei Europene.


Intr-o rezoluţie adoptată marţi seara, la Strasbourg, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei trage un semnal de alarma cu privire la consecinţele măsurilor de austeritate aplicate în mai multe state europene asupra democraţiei şi drepturilor sociale. Documentul cheamă forurile de decizie europene şi internaţionale să regândească programele de austeritate curente şi să elimine orientarea cvasi-exclusivă către tăieri de cheltuieli în domenii sociale ca pensiile sau serviciile de sănătate. Mai multe, de la Iolanda Bădiliţă, de la Strasbourg:

Ar fi mult mai intelept ca guvernele europene sa-i taxeze mai degraba mai mult pe cei cu venituri sau averi mari. Aceasta este una dintre propunerile rezolutiei care mai sugereaza sefilor de guverne sa se concentreze mai serios pe colectarea mai eficeinta a taxelor si pe lupta impotriva evaziunii si fraudelor fiscale.

Iar daca asta nu va creste incasarile in visteriile nationale, o taxa pe tranzactiile financiare ar fi o alta masura care nu ar trebui uitata, mai cred deputatii.

„Taierile bugetare la capitolul social nu fac altceva decat sa adanceasca criza si submineaza drepturile sociale”, se arata in rezolutie care mai subliniaza ca implementarea masurilor de austeritate este legata de anumite organisme precum troica formata din Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Central Europeana „al caror caracter ridica problema legitimitatii democratice.”

„Toate masurile de austeritate sunt argumentate cu ratiuni economice. Argumentul datoriilor pe care le-au acumulat statele. Aceasta insa nu este cauzata de criza datoriilor statelor. Datoria statelor din zona euro a scazut de la 72% in 2000 la 67% in 2008. A urmat apoi criza financiara si bancara care a afectat bugetele statelor, iar acum avem aceste fonduri de salvare a bancilor, prin care practic statele s-au imprumutat pentru a-si salva bancile.

Asa se face ca datoria publica a ajuns la 90%. Or nu trebuie ca aceste costuri sa fie platite de cele mai sarace paturi ale societatii, aceasta nu este in acord cu drepturile sociale promovate de Consiliul Europei. Datoriile trebuie platite de cei care au administrat iresponsabil finantele si economiile”, a declarat in timpul dezbaterii raportorul german Andrej Hunko.

Adunarea Parlamentara a Consiliului Eurpei solicita guvernelor europene sa creioneze masuri de modenizare a structurilor si proceselor democratice si sa introduca unor noi modalitati si forme de participare cetateneasca si consultare a populatiei, pentru astfel de masuri, prin referendum.

Potrivit raportorului Andrej Hunko, desi Consiliul Europei sustine integrarea europeana, forul de la Strasbourg doreste ca aceasta integrarea sa se adanceasca in baza respectarii drepturilor sociale a cetatenilor. In caz contrar, a atras atentia Hunko, aceasta situatie poate avea efectul advers de dezintegrare a Europei.
XS
SM
MD
LG