Linkuri accesibilitate

Moldova liberă pentru torţionari


Amnesty International: poliţiştii continuă să aplice tortura, pentru că justiţia a eşuat în pedepsirea celor vinovaţi de rele tratamente.


Nu s-a schimbat mare lucru din aprilie 2009, când este vorba de judecarea cazurilor de tortură - au declarat participanţii la o conferinţă de presă organizată de Amnesty International Moldova. Motiv pentru care Amnesty a anunţat că lansează un nou program, „Litigare Strategică – stop tortura în Moldova”, în scopul de a combate fenomenul torturii la etapa urmăririi penale şi examinării în instanţele de judecată. Relatează Diana Răileanu:

„Lupul părul îşi schimbă, dar năravul ba” astfel descriu experţii Amnesty International tratamentul aplicat de gardieni faţă de deţinuţi. Cel mai grav, în opinia avocatei Natalia Moloşag, cunoscută pentru apărarea victimelor torturii din aprilie 2009, este cazul unui minor din Penitenciarul nr 5 din oraşul Cahul, care, aşa cum spune avocata, a fost bătut de angajaţii închisorii pentru că ar fi vorbit urît conducerea instituţiei:

„Aşa cum nu s-a făcut nimic în evenimentele din 7 aprilie, aşa nu s-a făcut nimic în cazul dat. Nu a fost supus minorul unei investigaţii medicale calificate, nu a fost nici măcar transferat din acel penitenciar în care a fost supus maltratărilor. Tortura este interzisă, nu contează pentru ce este condamnată persoana, expres se stipulează şi în art.3 al Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului că nimeni nu poate fi supus torturii, nici cel mai mare criminal.”

Potrivit avocatei, la trei săptămâni după incident, procurorul care investighează cazul a refuzat să iniţieze o urmărire penală pe numele celor care ar fi maltratat minorul. Magistratul şi-a motivat decizia prin faptul că băiatul s-ar fi automutilat. Ordonanţa de refuz, spune Natalia Moloşag, practic, împiedică avocaţii să demonstreze vinovăţia celor care au aplicat tortura:

„Din moment ce este pornit un dosar penal, noi avocaţii dispunem de anumite metode şi mecanisme procesuale de a investiga un caz. Dacă nu este pornit acest dosar penal, noi nu putem aduce probe, noi nu putem solicita anumite acţiuni procesuale, noi nu putem face nimic absolut.”

Expertul Amnesty International, Igor Stoica, susţine că unii angajaţi ai structurilor de forţă continuă să aplice tortura, pentru că până în prezent instanţele moldoveneşti au eşuat în pedepsirea poliţiştilor şi angajaţilor instituţiilor penitenciare, acuzaţi de rele tratamente:

„Legislaţia în vigoare trebuie să fie modificată în sensul ca pe viitoru să dispară fenomenul impunităţii, adică nepedepsirii poliţiştilor vinovaţi de actele de tortură sau a colaboratorilor din cadrul Departamentul Instituţiilor Penitenciare. Rugăm foarte mult atât Procuratura, cît şi instanţele de judecată să îşi facă meseria conform legislaţiei, să pedepsească conform legislaţiei persoanele vinovate de aceste acte, fiindcă nimeni nu trebuie să fie supus torturii din motivul că a apărut în vizorul organelor de drept.”

L-am întrebat pe juristul Teodor Cârnaţ, director executiv la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului cum pot fi dezrădăcinate practicile de aplicare a relelor tratamente de către angajaţii structurilor de forţă, după ce Republica Moldova a fost de nenumărate ori notificată în rapoarte pentru că nu combate eficient tortura:

„Prevenirea torturii trebuie început încă de la momentul liceal, ulterior universitar, legat de persoanele care pe viitor s-ar putea să practice profesia de jurist sau poliţist. Nu trebuie să fie tolerată tortura din partea persoanelor cu demnitate publică din Republica Moldova, începând de la preşedinte, parlament, miniştri, comisari, procurori generali, etc. Să aibă ei intenţia de a scoate tortura de la noi de acasă.”

În opinia directorului executiv la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului, atâta timp cît Republica Moldova nu va curma cu fermitate tortura, nu îşi va convinge partenerii occidentali că a ales să respecte valorile europene.
XS
SM
MD
LG