Linkuri accesibilitate

Legume cu nitraţi vs. consumatori vigilenţi


Veaceslav Ciuhrii de la Protecţia Consumatorului: o petiţie poate fi examinată numai dacă cetăţeanul prezintă dovezi.


Din pieţele şi magazinele din Chişinău au fost retrase 82 de kilograme de legume după ce inspectorii Centrului de Sănătate Publică au constatat cantităţi inadmisibile de nitraţi. Lucia Diaconu a stat de vorbă cu Veaceslav Ciuhrii, şeful Direcţiei Produse Alimentare şi Servicii a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor:

Europa Liberă: Dle Ciuhrii, zilele trecute Centrul pentru Sănătate Publică descoperise după un control cantităţi de nitraţi în unele legume care depăşesc norma chiar de zeci de ori. Agenţia reacţionează la acest gen de informaţii?

Veaceslav Ciuhrii: Una din activităţile principale a Agenţiei este supravegherea pieţei. Sînt planificate controale de stat, însă în cadrul pieţelor agricole la moment activează laboratoarele Serviciului Sanitar Veterinar care sînt responsabili pentru plasarea pe piaţă a produselor de origine vegetală, adică a fructelor, legumelor. Şi tot ei sînt obligaţi de a le testa la prezenţa sau numărul mărit de pesticide, ierbicide sau nitraţi.

Europa Liberă: Dar vedem că oricum aceste legume ajung în pieţe. Cum se întîmplă acest lucru?

Veaceslav Ciuhrii: Păi dacă se întîmplă acest lucru şi n-au fost testate sau verificate de către aceste servicii sigur că consumatorul este în drept de a se adresa la Agenţie.

Europa Liberă: Bine, dar cînd te duci în piaţă nu-ţi dă nimeni bon de casă.

Veaceslav Ciuhrii: În cazul dat consumatorul este în drept de a cere de la această persoană bonul de expertiză eliberat de serviciile care activează în piaţă. Adică de acelaşi Serviciu Sanitar Veterinar. Înainte de a plasa pe piaţă sau a pune în vînzare un produs sau altul persoana fizică care expune produsul spre comercializare este obligat de a trece expertiza sanitar-veterinară.

Europa Liberă: Persoana care se adresează la dumneavoastră trebuie să prezinte şi o dovadă a faptului că a cumpărat din magazinul cutare sau din piaţa cutare?

Veaceslav Ciuhrii: Sigur. Pentru a verifica agentul economic este necesar ca persoana sau consumatorul să prezinte minimal bonul de casă. Adică să avem o probă juridică că într-adevăr produsul dat a fost achiziţionat din magazinul dat. În afară de aceasta, are nişte probe veridice că a procurat acest produs şi a făcut intoxicaţie sau alte cazuri mai grave, probele trebuie să fie de la instituţiile respective, adică de la o salvare, de la un spital etc.

Europa Liberă: Dar cînd cumpără de la piaţă omul nu mai cere deodată cum ziceaţi dumneavoastră expertiza… În cazul acesta cum se procedează?

Veaceslav Ciuhrii: Se procedează altfel. Este necesar ca consumatorul să se adreseze la administraţia pieţei sau la laboratorul de expertiză şi să ceară lămuriri pentru cazul dat. Dacă nu va obţine nimic ce ar confirma acest fapt, dînsul cred eu că nu şi-a onorat obligaţia să cumpere un produs dintr-o unitate comercială autorizată, care duce răspunderea pentru ceea ce comercializează. O persoană fizică cînd îi vinde altei persoane fizice un produs oarecare intervine contractul între două persoane şi practica agenţiei este nulă, nu poate ajuta în acest caz consumatorul.

Europa Liberă: Eu dacă înţeleg bine, dumneavoastră sugeraţi consumatorilor să cumpere numai din locurile autorizate pentru comerţ.

Veaceslav Ciuhrii: Foarte corect. Vasăzică Agenţia poate garanta că petiţia sau circumstanţele expuse într-o petiţie a consumatorului vor fi examinate numai cînd produsul va fi procurat dintr-o unitate comercială autorizată unde avem posibilitatea de a controla, de a preleva probe pentru laborator şi cineva duce răspunderea concretă pentru una sau altă infracţiune admisă.

Europa Liberă: Ce valoare au amenzile pe care le aplicaţi?

Veaceslav Ciuhrii: Dacă este expus produsul în condiţii nefavorabile, adică condiţiile care nu sînt prescrise de către producător atunci se întocmeşte proces verbal şi se pune o amendă în mărime de pînă la 5400 de lei. În cazul cînd produsele sînt cu termene expirate sau alterate pot fi amenzi şi de la 9000 pînă la 12 000 de lei.

Europa Liberă: Au efect aceste controale şi aceste amenzi?

Veaceslav Ciuhrii: Nu este principala sancţiune amenda aplicată. Mai sînt măsuri cum ar fi prescripţia pentru înlăturarea neconformităţilor, prescripţii pentru interzicerea loturilor de produse neconforme. Se efectuează controlul repetat şi deja agentul economic fiind avertizat despre acele neconformităţi care sînt la dînsul şi ele se repetă ajungem la altă prescripţie prin care-i interzicem total activitatea.
XS
SM
MD
LG