Linkuri accesibilitate

Google vrea să salveze limbile pe cale de dispariție


Harta Proiectul limbilor amenințate.

Proiectul a fost lansat cu sprijinul experților de la universitățile din statele americane Hawaii și Michigan.

Compania de internet Google a lansat un proiect online care își propune să contribuie la salvarea limbilor pe cale de dispariție - mai exact, a celor 3000 de limbi care ar putea să dispară până la sfârșitul secolului. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington, Richard Solash, este sintetizată de Mircea Țicudean.

Dacă dați în căutare pe Google cuvintele „limbi pe cale de dispariție”, în câteva secunde veți ajunge la o concluzie tristă: până în 2100 jumătate din cele 6000 până la 7000 de limbi vorbite în prezent riscă să dispară sub presiunea globalizării și a celor câteva limbi de circulație mondială, în frunte cu engleza, chineza și spaniola.

Veți găsi de asemenea poveștile unor lingviști care se străduiesc, adesea cu șanse minime de reușită, să salveze limbile pe moarte și culturile construite în jurul lor.

O altă descoperire a căutării pe net va fi probabil expresia „Endangered Language Project”, „Proiectul limbilor amenințate”, o inițiativă lansată săptămâna trecută de gigantul internetului, compania americană Google.

Coordonatorul proiectului Google, Jason Rissman, spune că asistăm la un moment istoric. „Este limpede că limbile sunt mai amenințate decât oricând, dar în același timp acum avem la dispoziție mai multe mijloace tehnologice și informaționale decât oricând pentru a face ceva ca să le salvăm”.

Finanțat de departamentul filantropic al companiei Google, proiectul a fost lansat cu sprijinul experților de la universitățile din statele americane Hawaii și Michigan împreună cu peste 20 de organizații ale unor culturi și limbi indigene.

Proiectul sprijinit de tehnologia cartografică Google își propune să ajute limbi de pe toate continentele, de la Shor, limbă înrudită cu tătara, vorbită de mai puțin de 10.000 de oameni în Rusia, până la Putijara, o limbă a aborigenilor australieni care mai are doar câțiva vorbitori.

Lingiviștii, dar și vorbitorii obișnuiți ai limbilor amenințate, sunt încurajați să plaseze pe net texte, material audio și video pentru a ajuta pe site-ul YouTube la crearea unui portret cât mai complet al limbii respective.

În această înregistrare, subiectul întrebărilor puse în engleză a fost limba Dungan, o limbă din Asia Centrală clasificată drept „vulnerabilă”, care mai este vorbită de aproximativ 42.000 de persoane.

Google speră ca în timp proiectul nu doar să arhiveze date despre limbi, dar să și ajute membrii diasporei să țină legătura între ei, contribuind și mai mult la efortul de conservare.

Unii specialiști, lăudând efortul, atrag atenția asupra situației bizare în care se află inițiatoarea proiectului, compania Google, care este prin activitatea ei globală unul din principalii agenți ai sporirii dominației mondiale a limbii engleze, în dauna limbilor mai puțin răspândite, inclusiv ale celor pe cale de dispariție.
XS
SM
MD
LG