Linkuri accesibilitate

De ce le e frică generalilor din Egipt


Sprijinitori ai Frăției Musulmane celebrează la Cairo victoria lui Muhamed Morsi în alegerile prezicențiale

Washingtonul înțelege că ce va fi pus în locul regimului Mubarak e încă incert şi imprevizibil.

La circa un an de la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, Egiptul are la activ două alegeri, relativ libere, în care victorioasa a fost miscarea islamista Frăția Musulmană. Este Egiptul pe calea cea buna? Eintrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

În ciuda rezultatelor alegerilor, armata continua sa detina controlul politic, sub pretextul de a fi gardianul tranzitiei democratice. Manifestatii continua in Piata Tahrir, din Cairo si sint permise de autoritati, care incearca sa sustina ca dizolvarea Parlamentului, intarirea puterii armatei si reducerea controlului civil sint mutari bune pentru tara. Acum dupa ce Mohamed Morsi a cistigat presedintia problema care se pune este in ce masura el va avea cu-adevarat puterea, adica daca armata se va da sau nu la o parte. Aceasta conduce practic Egiptul din 1952 incoace, cind Miscarea Ofiterilor Liberi a inlaturat monarhia. Mubarak a provenit si el din rindurile armatei si in tot acest interval pe linga influenta politica aceasta si-a cladit un adevarat imperiu economic.

Mark LeVine, profesor de istorie a Orientului Mijlociu la Universitatea statului California declara „Dupa revolutie oamenii s-au intors la casele lor pentru ca aveau incredere in armata. Acum, cind situatia s-a deteriorat, se pune problema daca ea mai are rezerve de credibilitate”. Teama militarilor provine din evolutiile din Turcia, unde, dupa ani de suprematie, datind de la crearea republicii, armata a fost marginalizata de premierul Recep Tayyip Erdogan. „Generalii din Egipt se tem ca Fratia Musulmana isi va folosi legitimitatea politica nou dobindita si curind conducerea armatei va ajunge in fata justitiei” -sustine LeVine, care continua “Cred ca au dreptate sa se teama”. Shana Marshall, de la universiatea Brandeis arata ca armata egipteana are interese in circa 60 de societati mixte, cu capital strain. Si aceste afaceri sint in afara spatiului informatiei publice. Din perspectiva Americana, situatia e delicata si administratii successive s-au ferit sa faca presiuni asupra armatei, care a sprijinit pacea cu Israelul si a fost un factor stabilizator in regiune. Elementele islamiste sint inca o necunoscuta in chestiuni regionale, importante pentru America. Ajutorul acordat de Statele Unite continua sa aiba o puternica componenta militara. Dar factorii de decizie politica de la Washington inteleg ca regimul Mubarak si formulele care i-au urmat sint acum de domeniul trecutului si ca ceea ce va fi pus in loc este inca incert si imprevizibil.
XS
SM
MD
LG