Linkuri accesibilitate

NATO avertizează Siria, fără a trece la acţiuni militare


Un militar sirian indică pe hartă locul în care Siria a doborât avionul turcesc.

Alianţa şi-a exprimat întreaga solidaritate cu Turcia, dar nu a invocat articolul 5.


NATO a lansat astazi un avertisment Siriei, fără a trece însă la amenintari militare precise. Consiliul Nord Atlantic, compus din ambasadorii la Bruxelles ai celor 28 de tari din NATO s-a reunit la cererea Turciei, în urma doborîrii unui avion de luptă turc de catre fortele siriene. Turcia, care acordă azilul fugarilor sirieni, a recunoscut ca avionul sau militar survolase spatiul aerian sirian, dar afirma ca avionul a fost doborît după aceea, în spatiul aerian international. Relatează, Dan Alexe.

Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Avertismentul NATO a fost formulat la sfarsitul unei reuniuni zisă „de consultări“... Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu declarase deja inaintea intalnirii ca pentru moment optiunea militara „nu este de actualitate“. Totusi, Turcia a fost cea care ceruse această întalnire, invocand articolul 4 al cartei NATO, care spune ca „membrii se vor întalni oricind unul din ei considera ca îi este pusa in pericol integritatea teritoriala sau independenta politica“.

Ministrii de externe ai Uniunii Europene condamnaseră la rîndul lor, luni, doborarea avionului turcesc de catre fortele guvernului sirian, Europa impunand de altfel luni noi sanctiuni Damascului.

Un asemenea avertisment, cum a fost cel formulat astazi de catre Consiliul Nord Atlantic, este tot ce se poate obtine in cadrul invocarii articolului 4 din Carta fondatoare a NATO. Pentru a se merge mai departe, ar trebui invocat articolul 5, care mentioneaza posibilitatea unor operatiuni militare comune.

Pentru moment insa, nimeni nu vrea sa se ajunga pina acolo, nici măcar Turcia, care se teme la fel de mult ca si alte tari din zona de o posibila instabilitate regionala creata de prabusirea violenta a regimului lui Bashar al-Assad.

La fel, ministrul german de extern, Guido Westerwelle, declarase luni ca trebuie „evitata extinderea conflictului la intreaga regiune“, referindu-se in primul rînd la Liban, tara fragila si care poate cadea oricind prada luptelor confesionale atîtate de evolutia evenimentelor din Siria.

Guvernul turc dorea aceasta reuniune si lansarea unui avertisment Siriei mai mult din ratiuni de politica interna. Partenerii din NATO au considerat insa ca solidaritatea trebuie exprimata oricum si ca situatia este suficient de gravă pentru a merita un comunicat redactat în termeni duri.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG