Linkuri accesibilitate

Zi grea astăzi pentru unii deputaţi şi miniştri care s-au încumetat să apară în faţa a peste o sută de tineri din toată ţara.


Mai mult de 100 de tineri din toate raioanele ţării discută de ieri, la Chişinău, despre problemele şi preocupările tinerilor, caută soluţii practice şi contactul cu politicienii orei. Forumul Naţional al Tinerilor este organizat de Fundaţia East-European. Diana Răileanu a asistat la dezbateri şi relatează:

Zi grea astăzi pentru unii deputaţi şi miniştri care s-au încumetat să apară în faţa a peste o sută de tineri din toată ţara, întruniţi în cadrul Forumului. Adolescenţii le-au cerut socoteala pentru faptul că evită să le consulte opinia atunci cînd iau decizii cu privire la tineret. Dreglea Ana e una din participanţii la Forum. Ea este elevă în clasa a 11 în oraşul Făleşti şi astăzi s-a întâlnit cu un grup de deputaţi. Tânăra a găsit de cuviinţă să dea unele sfaturi parlamentarilor:

Dreglea Ana
Dreglea Ana
„De exemplu, prioritatea întâi – asigurarea accesului tinerilor la educaţie şi informare, introducerea în cadrul curriculei şcolare a orelor de orientare profesională, a mai fost o recomandare ca să fie clasele de numai 15 elevi.”

Un alt participant la Forum, Gheorghe Borş din raionul Nisporeni, astăzi a stat de vorbă cu ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Gheorghe şi-ar dori să fie adoptată mai rapid legea ce ar interzice fumatul în locuri publice.

„Politicienii abia realizează că viitorul e în mâinile tinerilor şi că merită de ascultat părerea tinerilor şi de susţinut.”

Europa Liberă: Dar cum vă puteţi face auziţi?

„Prin implicare, prin voluntariat, prin muncă putem să ne realizăm tot ce ne-am pus în plan.”

La Forumul care şi-a ţinut lucrările în capitală timp de două zile, au participat şi tineri din regiunea transnistreană a ţării. Din delegaţia transnistreană face parte şi Dmitri Savca. În stânga Nistrului, îmi explică Dmitrii, tinerii nu prea ştiu cum să se facă auziţi la Chişinău:

Dmitri Savca
Dmitri Savca
„De-ar fi mai multe organizaţii non-guvernamentale cred că ar fi cu mult mai bine şi, în general, tinerii ar cunoaşte mai bine situaţia care este şi în Republica Moldova. Majoritatea care sunt din partea ceea nu prea sunt obişnuiţi cu limba moldovenească şi cu alţi tineri din partea aceasta şi cînd se întâlnesc unii cu alţii este problematic pentru ei în ce priveşte limba de comunicare.”

Forumul Naţional al Tinerilor este sprijinit de Fundaţia Est-Europeană care, între altele, finanţează mai multe proiecte pentru tineret în mediul rural. Alexandru Coica, coordonator de programe la Fundaţie, spune că tinerii au fost încurajaţi să participe activ la viaţa comunităţii din care provin, astfel încât interesele lor să nu fie trecute formal pe agenda autorităţilor locale:

Alexandru Coica
Alexandru Coica
„Ulterior, ca să nu ne limităm doar la instruire, am venit cu un program de granturi. Am oferit 14 granturi până la 15 mii de dolari pentru iniţiative comunitare. Spre exemplu, în satul Bădiceni, raionul Soroca, tinerii au reuşit să cumpere materiale de construcţie şi astfel au renovat stadionul din localitate, avem înfiinţat un radio şcolar în limba română în unicul liceu cu predare în limba română din Găgăuzia. Ulterior am venit cu programul de dezbateri, forumurile regionale şi forumul naţional.”

Una din ţintele permanente ale Fundaţiei Est Europene este participarea tinerilor la viaţa urbei. Un studiu realizat de Fundaţie de arată că în Republica Moldova doar unul din doi tineri se implică în viaţa comunităţii.
XS
SM
MD
LG