Linkuri accesibilitate

„Nuca tare” a guvernului Ponta (Andreea Pora / revista 22)


Forţele de dreapta trebuie să se pună serios pe treabă (Tom Gallagher / România liberă)


Presa masoara in ton dramatic efectele asupra mediului public si politic din Romania ale presupusului plagiat al premierului Victor Ponta, precum si ale incercarii ratate de sinucidere a fostului premier Adrian Nastase, dupa ce a fost condamnat la inchisoare pentru coruptie. Tabloul general desprins din cele mai multe comentarii este al unor greseli in lant ale actualei puteri, pentru care “nuca tare” (cum spune Andreea Pora in revista 22) incepe sa fie sistemul judiciar. Dovada, demisia intempestiva din Senat a conservatorului Dan Voiculescu, sub un motiv de fatada. Patronului Antenelor (retea de televiziune) avea si el pe rol peste cateva zile un proces de coruptie la Inalta Curte de Casatie si Justitie. A preferat sa piarda calitatea de parlamentar pentru a castiga timp prin mutarea automata a procesului la un tribunal oarecare. In articolul pomenit, Andreea Pora considera ca plagiatul lui Ponta si tot mai neconvingatoarea sinucidere (asa considera presa, cel putin) a lui Nastase risca sa se transforme in sinuciderea politica a Uniunii Social Liberale, aflata la guvernare.

Si Laurentiu Mihu echivaleaza, in Romania libera, pozitia premierului Victor Ponta fata de acuzatia de plagiat care i-a fost adusa cu o sinucidere politica, citam, “a la Adrian Nastase”. Amandoi incearca sa se furiseze de rigoarea legii (fie ea si legea morala).

Ion Cristoiu da un raspuns in Evenimentul zilei la intrebarile reluate cu insistenta de presa: cum si-a permis ministrul de interne Ioan Rus sa-l anunte telefonic pe condamnatul Adrian Nastase de verdictul Inaltei Curti si chiar sa-l previna asupra modalitatilor in care urma sa fie incarcerat? Cristoiu crede ca n-a facut-o din naivitate, si nici din mare prietenie, Ioan Rus fiind unul dintre cei care au orchestrat debarcarea lui Nastase de la conducerea Partidului Social Democrat, in urma cu 7 ani. De fapt, ministrul de interne a actionat conform mesajului pe care USL vrea sa-l transmita pe toate canalele. Il citam pe Cristoiu: “Penali din toate partidele, uniti-va in USL”. Asa trebuie inteles, considera jurnalistul, de ce mai multi parlamentari democrat-liberali au sarit brusc in barca noii puteri: aici se simt mai protejati in fata justitiei decat ar fi fost in PDL.

Opozitia (in speta Partidul Democrat Liberal, dar si celelalte forte politice de dreapta care se coaguleaza in aceasta perioada) sunt indemnate de Tom Gallagher in Romania libera sa se puna serios pe treaba, sa nu subestimeze electoratul, care trebuie convins ca reprezinta alternativa la Victor Ponta si la USL. De cel dintai, mai adauga comentatorul, romanii vor scapa greu: desi practic si-a admis plagiatul, stie ca in Romania furtul intelectual nu prea impresioneaza pe nimeni.
XS
SM
MD
LG