Linkuri accesibilitate

Probleme în energia „verde” din Bulgaria


În condițiile crizei care a restrâns consumul energetic, dar și din lipsa de bani, guvernul Borisov a început să modifice din mers condițiile pentru realizarea de proiecte.

Energetica „verde” a devenit în ultimii ani sectorul care a atras cele mai mari investiții străine prin tarifele preferențiale promise pe o perioadă de 20 de ani.

După ce cu un an în urmă Comitetul de stat pentru reglementări în energetică a redus mărimea și perioada tarifelor preferențiale, majorând concomitent cheltuielile obligatorii, acum se conturează o nouă modificare în sens negativ.

Calculele statului nu mai ies și Compania națională de electricitate nu poate achiziționa la prețul promis toate cantitățile de energie „verde”.

Producatorul de panouri solare „Solarpro” și-a anunțat intenția de a-și transfera producția în China. Unii investitori chinezi și sudcoreeni au avertizat că în noile condiții vor putea renunța la unele proiecte.

Reprezentanții guvernului au explicat că ultima majorare, cu 10%, a prețului la energie electrică se datorează proiectelor „verzi”.

În 2010 Bulgaria a produs energie eoliană, fotovoltaică și geotermală echivalentă cu 93.000 de tone de țiței, cea ce reprezintă o creștere cu 75% în decurs de un singur an. Cu 10.000 de tone a crescut și energia termică.

Procentul energiei produse din surse recuperabile în Bulgaria este mai mare decît media pe Uniunea Europeană – 13,8% din totalul de energie electrică produsă. În ultimele 12 luni au intrat în funcțiune capacități de producție cu o putere totală de 550 de megawați, a anunțat ministrul economiei, energeticii și turismului Delian Dobrev. Puterea totală a capacităților a depășit 1000 de megawați cea ce echivalează cu unul din reatoarele centralei atomoelectrice de la Kozlodui.

În următorii ani ritmul extinderii va fi de peste 10%.

În perioada 2006-2010 procentul energiei „verzi” a crescut cel mai repede în Estonia, România, Danemarca, Suedia și Spania.

Aflați aici detalii despre cum caută Republica Moldova surse de energie alternativă.
XS
SM
MD
LG