Linkuri accesibilitate

Fanul înfuriat şi fantasmagoriile sale


Căpitanul echipei naționale a Rusiei Andrei Arşavin în timpul meciului cu Grecia, EURO 2012.
Căpitanul echipei naționale a Rusiei Andrei Arşavin în timpul meciului cu Grecia, EURO 2012.
Presa sportivă din Rusia a comentat pe larg altercaţia dintre atacantul echipei ruse Arşavin şi o mînă de fani înfuriaţi. Va să zică cîţiva suporteri ruşi, nemulţumiţi de eşecul echipei lui Dick Advocaat, l-au interceptat pe Arşavin în hotelul în care era cazată sbornaia. Atacantul rus a fost luat la întrebări, a fost intimidat, bălăcărit şi acuzat de lipsă de patriotism. Uşor chercheliţi, fanii frustraţi, înşelaţi în aşteptările lor, au acreditat ideea că Arşavin nu a muncit şi nu a alergat pe măsura salariului imens pe care îl primeşte. Fanii aceia erau supăraţi, obijduiţi, exasperaţi, iar eliminarea Rusiei era pentru ei un fel de catastrofă existenţială. La fel ca şi pentru fanii care în 2002 au distrus vitrine şi incendiat maşini în Moscova după înfrîngerea Rusiei în meciul cu Japonia.

Ei bine, e limpede că oamenii aceştia se războiesc cu himerele plămădite de propria lor fantezie bizară. Ei îşi transferă toate frustrările şi neîmplinirile în dimensiunea fotbalului, exagerează, ficţionalizează, se rup iremediabil de realitate. Întrebarea care se impune în mod normal e următoarea: dar numai fotbaliştii oare le provoacă suferinţe şi neplăceri? Şi o fi oare lipsa patriotismului mai evidentă în fotbal? Oare viaţa lor de zi cu zi nu e ifluenţată într-o măsură mai mare de cinovnici şi de politicieni decît de fotbalişti? Bănuiesc însă că nu au curajul să-i ceară socoteală unui politician aşa cum i-au cerut-o lui Arşavin. Şi asta pentru că politicianul sau cinovnicul rus repede i-ar disciplina şi i-ar pune la punct. Pe cînd Arşavin ce poate să le facă?

Aici, în dimensiunea fotbalului, ei sînt puternici şi pot să se bată pe burtă cu idolii lor, iar atunci cînd idolii clachează, ei îi pot măscări şi bălăcări, înălţîndu-se astfel deasupra lor. E un comportament grav şi periculos care în mod normal trebuie curmat din faşă şi pedepsit.

Păi, şi ce faci dacă echipa ta pierde şi te decepţionează mai multe ori? Îi cauţi pe fotbaliştii nesăbuiţi pentru a-i pune la respect? Păi, ce să fac eu, umilul suporter al selecţionatei Moldovei, care am ani de zile numai decepţii? Ar trebui să-i caut pe fotbaliştii moldoveni şi să le ţin lecţii de patriotism?

Toţi aceşti fani înfierbîntaţi, captivi ai propriilor fantasmagorii, ar trebui penalizaţi fără menajamente. Aşa ca ei să înţeleagă că fotbalul nu are nimic de-a face cu fobiile şi neîmplinirile lor.
XS
SM
MD
LG