Linkuri accesibilitate

„Nicio şansă pentru minorii care au nevoie de transplant” (Adevărul)


„Găgăuzia: liniştea de dinaintea furtunii” (tribuna.md).


Nicio şansă pentru minorii care au nevoie de transplant” este titlul articolului din „Adevărul” semnat de Andrei Rizescu. „Fără un cadru legal care să permită recoltarea organelor de la donatorii aflați în moarte cerebrală, copiii din R. Moldova sunt nevoiţi să aștepte vârsta majoratului pentru a primi un rinichi sau un ficat sănătos. Unii nu ajung până la 18 ani” constată autorul. La Parlament, continuă Rizescu, demnitarii aşteaptă iniţiativa instituţiei care gestionează prelevarea organelor umane. „Avem o lege care reglementează transplantul de organe, a fost creată Agenţia de Transplant, dar n-avem o bază dezvoltată pentru acest tip de operaţii”, afirmă deputatul liberal Gheorghe Brega, membru în Comisia parlamentară pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

Tot în „Adevărul” Virginia Dumitraş notează că peste patru ani, producătorii moldoveni de vinuri nu vor mai avea voie să folosească denumirea de şampanie iar denumirea generică – vin spumant nu poate fi folosită pentru că a fost înregistrată deja în România. Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor explică: „Noi lucrăm asupra brandului de ţară Vin Moldova”, care va fi finisat până la Ziua Vinului. Este vorba de marketing, design, logotip pentru că acesta va fi un generic pentru toate vinurile din Moldova. Ulterior, vom căuta o denumire naţională pentru spumant, care trebuie să fie una pozitivă”. De cealaltă parte, producătorii refuză deocamdată să se dea cu părerea şi spun că trebuie să se întrunească să decidă care va fi denumirea naţională a spumantului.

Într-un comentariu plasat pe tribuna.md şi intitulat „Găgăuzia: liniştea de dinaintea furtunii” Dumitru Spătaru notează că „După luni de dispute, acuzaţii şi atacuri reciproce, politicienii din Găgăuzia au făcut pace. Cel puţin, aceasta este impresia care se creează. Principalele tabere antrenate în conflict (cea a Başcanului Mihail Formuzal şi cea a Speakerului Ana Harlamenco şi a Primarului de Comrat, Nicolae Dudoglo) au găsit consensul, stabilind data alegerilor în Adunarea Populară pentru 9 septembrie 2012 şi votînd pentru componenţa organului electoral, care va arbitra acest scrutin.. Şi nu încape nici o îndoială că lupta politică va depăşi cu mult frontierele administrative ale Găgăuziei, interesul liderilor politici de la Chişinău pentru preconizatul scrutin fiind unul extrem de mare”, conchide autorul.
XS
SM
MD
LG