Linkuri accesibilitate

„Constituţia nu este un document de majorare a accizelor la bere...”


Declarația-apel AIE pentru modificarea Constituției
Declarația-apel AIE pentru modificarea Constituției

Mihai Petrache în dialog cu Valentina Ursu despre măsura în care este necesară o nouă Constituție așa cum o dorește AIE.


O nouă Constituţie – îşi propun să elaboreze deputaţiii Alianţei pentru Integrare Europeană. Recent a fost constituit şi un grup de lucru care urmează să elaboreze proiectul de constituţie. Premierul Vlad Filat a declarat recent Europei Libere că Legea Supremă pe care alianța de guvernare s-a angajat să o promoveze până la încheierea mandatului trebuie să consolideze o „putere executivă stabilă” în frunte cu un șef al statului ales de cetățeni. Pe acest subiect Valentina Ursu a discutat cu expertul în drept consituţional, Mihai Petrache.

Mihai Petrache: „Moldova, de fapt, are nevoie de o administrare eficientă a treburilor publice, adică are nevoie de o clasă politică peformantă, care să înţeleagă în esenţă interesele oamenilor, să poată se le reprezinte şi să le realizeze. Din păcate, noi suntem martorii în ultimii deja trei ani cînd clasa politică, fie cea fostă guvernantă, fie actuală guvernantă, caută cine este vinovatul şi de data aceasta s-au împiedicat în Constituţie. Eu cred că nu este acum atît de important încercarea de a modifica Constituţia.”

Europa Liberă: Se insistă nu pe modificarea legii fundamentale, ci mai degrabă pentru o nouă Constituţie...

Mihai Petrache:
„Problemele prioritare sunt altele.”

Europa Liberă: Haideţi, totuşi, să vorbim despre o nouă Constituţie!

Mihai Petrache: „Primul lucru care trebuie să fie prezent este vorba de un consensus absolut, dominant, majoritar al partidelor politice şi al societăţii. Dacă acest lucru nu e vizavi de scopul urmărit prin modificarea Constituţiei, atunci acest proces nu poate să aibă izbândă, fiindcă nu întâmplător Constituţiile necesită o procedură specifică, complicată şi cu un număr de voturi calificativ.”

Europa Liberă: Trebuiesc două treimi în Parlament?

Mihai Petrache:
„Aşa şi trebuie să fie, pentru că Constituţia nu este un document de majorare a accizelor la bere. Este un document care trebuie să reflecte trecutul, prezentul şi să proiecteze, să prognozeze viitorul. Iată acolo sunt principiile, normele şi valorile, în Constituţie. Din cîte eu ştiu, principiile şi valorile în Constituţia Republicii Moldova din 1994 sunt corecte, bune, degeaba cineva încearcă să imprime o nouă europenizare a Constituţiei Republicii Moldova, fiindcă ea e una europeană.”

Europa Liberă: Eu pot să vă contrazic. De ce nici până astăzi nu este clar ce formă de guvernământ există în Republica Moldova?

Mihai Petrache:
„Sistemul de guvernare este o organizare a raportului dintre ramurile puterii în stat. Funcţionarea acestui mecanism de interacţiune, de cooperare între ele, nu poate să o prescrie nicio Constituţie, asta mai depinde de factorul uman, de persoanele care sunt investite cu dreptul de a reprezenta aceste autorităţi.”

Europa Liberă: Dle Petrache, pentru actuala situaţie politică, pentru realităţile moldoveneşti, care sistem de guvernare ar fi bun?

Mihai Petrache:
„Realitatea de astăzi ne demonstrează încă o dată că un regim parlamentar în Republica Moldova face ca ţara să bată pasul pe loc. Parlamentul s-a dovedit a fi ineficient.”

Europa Liberă: În acest caz trebuie modificat articolul 78 din Constituţie?

Mihai Petrache:
„Păi, da! Aţi văzut că în doi ani şi ceva au fost vreo trei iniţiative, care într-o variantă, care în alta, nu merge!”

Europa Liberă: Deci, dvs optaţi pentru regimul semi-prezidenţial?

Mihai Petrache:
„Eu îl numesc preponderent prezidenţial de guvernare.”

Europa Liberă: De ce?

Mihai Petrache:
„Fiindcă este un sistem echilibrat, care nu permite Parlamentului să se desfrâneze, să nu aibă nicio frână, nicio contrabalanţă, nicio responsabilitate. Şeful statului nu întâmplător, în cazul în care este ales în mod direct, are toată încrederea, tot suportul politic de la întreaga societate, de la toţi cetăţenii şi anume în această calitate are funcţia reprezentativă, executivă, de mediere, de garant. Atunci el vorbeşte din numele suveranului.”

Europa Liberă: Deci, preşedintele ţării ales prin vot direct?

Mihai Petrache:
„Sigur, da.”

Europa Liberă: De la politicieni, mai ales de la cei care fac parte din actualul Legislativ, am reţinut că ar fi bine să fie modificate şi alte articole din Constituţie, pentru că unele din ele se bat cap în cap cînd e vorba de promovarea anumitor reforme, în primul rînd în domeniul ocrotirii oridinii de drept. Statutul Procuraturii nu este clar. Unii zic că procurorii trebuie să fie în subordinea executivului, alţii zic din contra...

Mihai Petrache:
„Cînd am fost acceptaţi în Consiliul Europei, una din condiţii a fost reforma Procuraturii.”

Europa Liberă: Constituţia dezleagă ochii şi mânile spunînd clar ce funcţie şi cui se subordonează Procuratura?

Mihai Petrache:
„Ştiţi sunt două lucruri vizavi de Procuratură. Amplasarea ei din punct de vedere funcţional, că nu e la Ministerul Justiţiei şi al doilea e modul de selectare şi de promovare a Procurorilor, fiindcă ei vor să aibă privelegiile unui magistrat, dar nu vor să treacă prin Consiliul Magistraturii, ca să fie promovaţi, selectaţi şi sancţionaţi în cadrul acestui Consiliu. Ei vor un fel de autonomie, să fie ei şefi aparte, cum erau obişnuiţi după inerţie.”

Europa Liberă: Dvs, pe de o parte, recunoaşteţi singur că se pun piedici în dezvoltarea statului prin această Constituţie.

Mihai Petrache:
„Nu cred, nu sunt piedici care ar putea stopa dezvoltarea normală a Republicii Moldova în plan economic, financiar, chiar şi în domeniul justiţiei, nu, fiindcă procurorul acum nu face nimic, este aceeaşi parte în proces.”

Europa Liberă: Dacă coaliţia de guvernare şi-a propus o nouă Constituţie, ei nu pot face un pas înapoi?

Mihai Petrache:
„Dar nu e o problemă, eu nici nu propun să facă un pas înapoi, foarte bine că au convenit şi au creat acest grup de lucru.”

Europa Liberă: Liderii Alianţei spun că dacă în Parlament nu se va găsi consens, vor fi nevoiţi să convoace un referendum.

Mihai Petrache: „Liderii Alianţei ar trebuie cel puţin să consulte experţii pe care îi au la îndemână şi să ştie că este o hotărîre a Curţii Constituţionale şi sunt recomandările Comisiei de la Veneţia, unde e scris foarte clar că Parlamentul nu poate ocoli procedura parlamentară de adoptare a Constituţiei. Deci, chiar dacă se trece la un referendum, acesta este unul de ratificare.”

Europa Liberă: În Parlament trebuie să fie votat cu câte voturi?

Mihai Petrache:
„Două treimi. Pe urmă are loc ratificarea, ceea ce nu am făcut noi în 1994. Tot timpul vor fi aruncate pietre în grădina Constituţiei noi, dacă nu va fi supus ratificării populare acel text. Eu nu văd astăzi modalităţi reale de a modifica esenţial şi radical Constituţia.”

Europa Liberă: Deci, dvs sunteţi doar pentru a modifica anumite articole din actuala Cosntituţie?

Mihai Petrache:
„Da, o revizuire. Eu cunosc bine textul actualei Constituţii, toate sunt norme europene şi acolo doar neavând ce face, poţi să te mai bagi, să începi a redacta, ceea ce eu cred că nu este cel mai reuşit.”

Europa Liberă: Deci, şansa unei noi Constituţii este între a fi şi a nu fi?

Mihai Petrache:
„Eu nu vreau să fac prognoze vizavi de evoluţia şi a co-raportului de forţe în parlament, dar eu ştiu una, că cel puţin din trei componente ale Alianţei, un partid se pronunţă pentru un regim parlamentar, e Partidul Liberal, celelalte două pentru un regim semi-prezidenţial. Atunci eu mă întreb şi vă întreb: cum îşi închipuie ei, dacă aceleaşi PD şi PLDM optează pentru alegerea directă a preşedintelui, ei trebuie să înţeleagă că deja e vorba de sistemul cel puţin semi-prezidenţial de guvernare, atunci ce fel de regim parlamentar poate să realizeze Ghimpu prin proiectul elaborat doi ani în urmă?”

Europa Liberă: Şi divergenţe pot să apară cînd vine vorba despre articolul 13, ce limbă se vorbeşte?

Mihai Petrache:
„Art. 13, limba, art 10 sau 11, neutralitatea, sunt multe. Acelaşi preambul al Constituţiei, care e legat de Declaraţia de Independenţă, ş-apoi e şi noţiunea de popor.”

Europa Liberă: Dar s-a făcut o greşeală până acum că nu s-a confinţit foarte clar în legea fundamentală ce limbă se vorbeşte în Republica Moldova?

Mihai Petrache:
„Cred că da.”

Europa Liberă: Acum există şansa de a scrie aşa cum spune argumentul ştiinţific ce limbă se vorbeşte în Republica Moldova?

Mihai Petrache:
„Posibil, eu nu ştiu, nu mă apuc să ghicesc pe boabe de cafea cum va evalua raportul de forţe politice în Parlament.”

Europa Liberă: Dar rămâneţi la ideea că nu e nevoie de o nouă Constituţie?

Mihai Petrache:
„Cel mai simplu e să tai tot şi să adopţi o Constituţie nouă, dar să nu se uite că este procedura foarte complicată, sunt trei lecturi în procedura de modificare a Cosntituţiei, de adoptare şi acolo se discută pe articole.

Nu poţi să ocoleşti problemele cheie, care sunt problemele bombă, aş spune, pentru un text nou de Constituţie şi pentru stabilitatea în societate. Altceva e că nu întotdeauna liderilor noştri politici le-a ajuns curaj, îndrăzneala şi din cauza asta nu şi-au asumat responsabilitatea la momentul oportun să spună, da, aşa e şi nu altfel.”
XS
SM
MD
LG