Linkuri accesibilitate

Maÿd Hubb


Trenul albastru.


Maÿd Hubb e un muzician de la Dijon, Franţa, pe a cărui pagină de internet scrie că tema călătoriei e pentru el de la bun început o cutreierătoare sursă de inspiraţie. Numele e scris şi pronunţat în franceză, dar această pronunţie, maÿd hubb este de fapt englezescul my dub.

Aceasta este şi o posibilă explicaţie a observaţiei că Mayd Hubb, pianist, compozitor, intepret, producător muzical urban, şi membru fondator al trupei TelDem Com’unity, este un artist cu totul atipic pentru scena dub internaţională.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:16 0:00
Link direct

Atipic pentru că discografia sa se desfăşoară ca un zoom perpetuu pornind din India în 2007 (cu albumul „Linga Yoni, The Dub Paradox"), continuînd în jurul lumii în 2009 (cu „The Blue Train"), şi ajungînd pînă la lună, în 2012, cu Joe Pilgrim, pe albumul "Mellowmoon".

Şi pe măsură ce această structură se lărgeşte, muzica lui Maÿd Hubb devine un spaţiu al cercetării, o experienţă mistică în adîncurile tărîmului numit underground. Forţînd tot felul de frontiere, acest muzician din Dijon creează un sunet distinct în acest expresiv şi cu totul baroc ocean pe care cronicarii muzicali îl numesc French Dub System. French Dub System, adică tot ce-ţi poate dori inima din fostele colonii franţuzeşti şi englezeşti africane în catacombele mahalalelor reggae din aşezările urbane ale provinciilor Franţei contemporane.

În 2011, trupa TelDem Com’unity a scos albumul Ground Zero, un album deosebit de bine primit de critica de specialitate şi pe scenele de concert.

Aceste scene de concert, spune tot pagina lui de internet, sunt, în logica expansiunii pe care o presupun călătoriile de care vorbeam la început, un contrast total cu intimitatea muncii sale solo de studio. Dar şi o continuitate firească, pentru că performanţele sale live au o energie care-ţi taie respiraţia. Piesa se numeşte „My Forest Queen (Manaus Station)” şi ocupă numărul şapte pe albumul „The Blue Train", „Trenul albastru", un tren care la piesa numărul 18 trece şi prin gara Arad, cu piesa „Gitan Clan".
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG