Linkuri accesibilitate

Limba maternă şi alegerile


Bulgaria -- A memorial to former communist leader Todor Zhivkov at his birth house and museum in the town of Pravets, 09Nov2009
Bulgaria -- A memorial to former communist leader Todor Zhivkov at his birth house and museum in the town of Pravets, 09Nov2009

Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, a introdus în Parlament un proiect de amendament care permite folosirea și a limbii materne în campania electorală.


Vicepreședintele mișcării Liutfi Mestan a declarat că nu este normal de pildă ca un candidat-deputat în parlamentul european să nu poată expună în limbă engleză programul său britanicilor care s-au stabilit în Bulgaria.

„Toți trebuie să aibă acces la informație ca să-și exercite dreptul la liberă alegere”, a spus liderul turc. El a declarat că din Organizația pentru securitate și cooperare în Europa au recomandat folosirea în campania electorală și a altor limbi cu condiția că va fi asigurată traducerea. În constituția aceasta posibilitate nu este interzisă.

Liderii partidului turc întodeaună au folosit în timpul întâlnirilor cu simpatizanții fraze și proverbe turcești. Ei nu cotestă prevederea constituțională potrivit căreia bulgară este singura libă de stat dar amintesc că tot constituția rezervă dreptul învățării și folosirii, concomitent cu bulgara, și a limbii materne. „Acolo nu este precizat dacă este vorbă de folosire în mediu neoficial, de familie, sau în cel oficial”, a spus Liutfi Mestan.

Codul electoral însă prevede folosirea în timpul campaniilor numai a limbii de stat. Întrucât prevederea nu este înscrisă în constituție ea va putea fi anulată primtr-un amendament, cea ce este și propunerea partidului turc.

Turcii mai cer și acces liber al cetățenilor și observatorilor la ședințele Comisiei centrale electorale și a celor regionale. Aceste ședințe trebuie transmise în internet.

Partidul turc doreste anunțarea la timp a aza ziselor liste prohibitive – cu persoanele care nu corespund criteriilor de participare la vot. În acest mod vor putea fi corectate greșelile comise de organele administrative.

„Nu urmărim decăt o transparență mai mare și reducerea riscurilor pentru furt și comerț cu voturi”, a declarat Mestan.

Cei din majoritatea proguvernamentală au avertizat că nu vor sprijini cererea privind folosirea altor limbi în campania electorală. Identică este poziția ultranaționaliștilor din partidul „Ataka”. Foștii comuniști, parteneri ai turcilor la guvernarea precedentă, nu și-au anunțat poziția.
XS
SM
MD
LG