Linkuri accesibilitate

„Cumpăna prin care trece UE nu trebuie să ne descurajeze să ne continuăm parcursul european”


Interviu cu fostul premier Ion Sturza.


Economia Moldovei se resimte şi ea în urma evoluţiilor nefaste ale economiei globale şi mai ales europene. Intr-un interviu cu postul nostru de radio, cu Vasile Botnaru, fostul premier Ion Sturza, bun cunoscător al economiei regiunii, spune că situaţia Moldovei este mai bună pentru că Moldova nu are un grad foarte mare de îndatorare, aşa cum au unele din ţările Uniunii Europene.

Europa Liberă: Autoritățile, ca și oponenții lor, împart pielea ursului, vorbind despre o creștere de 3,5 la sută, care ar fi insuficientă, vezi Doamne, pe fundalul altor promise creșteri. Dumneavoastră cum comentați aceste pronosticuri de creștere modestă sau suficient de importantă în condiții de criză?

Ion Sturza:
,,Bineînțeles că creșterea de până la trei procente conservează sărăcia și înapoierea Republicii Moldova și nu soluționează nici o problemă din cele care sunt astăzi în fața și a populației, și a Guvernului. Mai mult ca atât, ele se încadrează într-o marjă de eroare. S-ar părea că totuși un trei procente este un rezultat mai optimist sau mai bun decât al altor țări din regiune, care își propun creșteri de 1,5-2 procente, însă trebuie să luăm în considerație baza acestei creșteri.

De fapt, economia după ce s-a contractat foarte mult în 2009-2010, în 2011 și-a revenit la nivelul de înainte de așa-numita criză și astăzi această creștere de un procent, doi, trei este o creștere absolut firească pentru modelul de economie, care este în Republica Moldova, bazat pe consum. Consumul va scădea pentru că populația este bulversată, speriată de criza care se discută mult în mass media. Pe de altă parte și consumul extern în piețele noastre tradiționale, mai ales în cea europeană, scade și inevitabil influențează și economia Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Iar furtunile ca și cum trec pe lângă Moldova din cauza că nu suntem suficient de conectați, acum ne îndeamnă să credem că e răul cu binele lui - integrarea mai mare în economia europeană ar fi fost nocivă pentru economia Moldovei. Sau nu?

Ion Sturza:
,,Nu, nu integrarea. De fapt cuplarea la piețele financiare, pentru că acum țările europene se confruntă cu criza datoriilor suverane. Dacă noi am fi avut acces la piețe financiare, altele, decât cele instituționalizate ca FMI-ul sau Banca Mondială, și ne-ar fi împrumutat în speranța pentru a ne soluționa problemele sociale sau de creștere economică, atunci am fi și noi în situația respectivă.

Dar fiind așa, mai înapoiați și mai înafara Europei, nu am avut acces la aceste pieți financiare, ceea ce prin absurd astăzi ne salvează pe noi, pentru că gradul de îndatorare a Republicii Moldova este relativ scăzut raportat la Produsul Intern Brut, de 30 și ceva de procente, în comparație cu țările cum sunt Spania, Italia sau Grecia cu peste o sută de procente. Deci, nouă ne permite să avem posibilitatea să creștem gradul de îndatorare, formal vorbind, pentru a avea un pic de relaxare fiscală și pentru a soluționa problemele, care sunt astăzi în fața țării.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, firește că Dumneavoastră vedeți altfel știrile, vă uitați la rezultatele de la bursă și mai puțin poate la reportajele privind greve și proteste. Și totuși, ce i-ați spune unui ascultător, spectator de rând, care se uită la ce se întâmplă în Europa, în Grecia, Spania, pe unde o mai fi să se mai întâmple și îi crește starea de pesimism? Îndoiala în ceea ce privește euro-orientarea Moldovei?

Ion Sturza:
,,Problemele destul de grave, cumpăna prin care trece Uniunea Europeană nu trebuie să ne descurajeze pe noi de a continua parcursul nostru european, cum vorbesc la Chișinău. Oricum pentru noi acum Europa este un loc firesc pentru a ne continua parcursul nostru, fie economic, fie social, fie cultural. Da, modelul respectiv nu a fost dus de fruntașii europeni până la capăt, pentru că s-a făcut mult cu moneda unică, dar puțin în politica fiscală comună, sau în uniunea politică un scop final care astăzi se întrevede.

Dar aceste probleme, inevitabil, astăzi, mâine sau mai târziu se vor soluționa și Europa își va continua calea sa de prosperitate, un loc de înaltă calitate și standarde de viață, securitate și de valori morale de cea mai înaltă calitate. Deci, nu, Europa este pentru noi un model și noi trebuie să mergem înspre ea. Printre altele noi trebuie noi trebuie să știm să ne poziționăm vis-a-vis de Europa, să beneficiem chiar de statutul lor de a fi o țară limitrofă cu Uniunea Europeană, nu neapărat în interiorul Uniunii Europene.

Problemele europene sunt astăzi chiar mai grave poate decât noi ne închipuim, sunt probleme de leadership sau de lipsa de viziuni și conducere adecvată a Uniunii Europene, ceea ce va îngreuna foarte mult și parcursul nostru european, chiar cât de performanți nu vom fi noi. De aceea iluziile de la Chișinău care sunt astăzi că vom face asta, asta pe baza doar a unor replici a unor funcționărași europeni, fie la Bruxelles, fie la Chișinău să nu ne stârnească mari iluzii.”

Europa Liberă: Dar cum e cu ispita râurilor de lapte, sau de petrol, care vin din Est?

Ion Sturza:
,,Nu vor fi nici în Est mari lucruri, deși aparent economiile țărilor din Asia Centrală sau din Rusia par mai stabile, însă ele sunt foarte și foarte dependente de prețul la petrol. Chiar astăzi cu ocazia forumului de la Sankt-Petersburg cineva a spus că dacă prețul mediu al petrolului va scădea sub o sută de dolari la baril, Rusia riscă să aibă un deficit necontrolat al bugetului. Deci, și acesta este tot destul de șubred.

Nu trebuie să fim naivi și să credem că un model sau altul este perfect, bineînțeles. Dar totuși lumea civilizată asta este ceea ce avem noi astăzi nevoie. Dar pentru ca să accedem în lumea civilizată, chiar criza poate să fie pentru noi o motivație de a face niște lucruri spectaculoase, extraordinare în domeniul economic, la care se așteaptă investitorii, cei care stau, de fapt, de ceva timp la ușa Moldovei pentru a veni și cu expertize, și cu fonduri. Însă aceste lucruri, din păcate se amână și descurajează foarte mult.”
XS
SM
MD
LG