Linkuri accesibilitate

Ponta ar trebui sa demisioneze cît mai urgent, înainte sa ne facă ţara de rîs în toată lumea (România Liberă)


Încercarea de subordonare politică a ICR este una dintre crimele cele mai mari importiva ideii de excelenţă în cultură (Evenimentul Zilei).


Adrian Nastase nu mai este vineri personajul principal al comentariilor. Aproape toata atentia se intoarce catre Victor Ponta si revine subiectul Institutul Cultural Roman.

Liviu Avram scrie în Adevărul ca premierului Victor Ponta nu-i ramane deschisa nici macar demisia, ca urmare a scandalului de plagiat in lucrarea sa de doctorat. Comentatorul reaminteste ca numai cu cateva saptamani in urma Ponta i-a cerut ministrului educatiei Ioan Mang sa demisioneze pentru ca fusese acuzat, si el, de plagiat. Ministrul s-a conformat, desi nici macar comisia de exertiza academica din Romania nu s-a pronuntat. E cu atat mai socanta atitudinea premierului, care a declarat ca eventual va renunta la titlul de doctor in drept, dar nu va demisiona. Nu e de capul lui. „In cariera lui s-a investit mult, s-a investit politic, financiar, poate si emotional” scrie Liviu Avram.

In România Liberă, Camil Roman spune, dimpotriva, ca Ponta ar trebui sa demisioneze cat mai urgent, citam, „înainte sa ne faca tara de ras in toata lumea”. Si adauga o intrebare : “cu ce tupeu mai vrea Ponta sa mearga la Consiliul European? Pentru jurnalistii si politicienii europeni el este deja un paria si il vor manca pe paine”. Acest articol pledeaza insa pentru mult mai mult: pentru o adevarat “mineriada” a pagiatelor. „Universitatea romaneasca se va cutremura, dar va avea doar de castigat in acest lucru. La fel si intreaga tara”.

Despre condamnarea pentru coruptie a fostului premier Adrian Nastase si despre tentativa sa de sinucidere aduce precizari o sinteza semnata de Andreea Nicolae tot in România Liberă. Se reaminteste de ce a durat atat de mult procesul: a fost vorba de nesfarsite amanari de termene si suspendari ale procesului, de recuzari de complete de judecata, de audierea a 970 de martori, de nenumarate chichite avocatesti folosite pentru a evita aceasta condamnare. Detaliile sunt menite sa contracareze acuzatiile de hartuire politica, de umilire a lui Nastase si, la limita, de vinovatie morala a presedintelui Traian Basescu si a fortelor politice care il sustin pentru gestul necugetat al politicianului social-democrat.

Mircea Cartarescu alege sa se ocupe in Evenimentul Zilei de subiectul Institutul Cultural Roman. Dupa cum se stie, o ordonanta de urgenta emisa de guvernul Ponta muta institutia de sub autoritatea simbolica a presedintelui tarii in subordinea Senatului. Ordonanta a fost, intre ntimp, atacata la Curtea constitutionala de catre Avocatul Poporului.

Cartarescu isi aduce aminte de scandalul poneiului roz, declansat in 2008 impotriva ICR de partidele aflate astazi la putere. O expozitie de street art organizata la New York a devenit atunci, il citam pe Cartarescu, „una dintre cele mai grosolane manipulari mediatice care au avut loc vreodata in Romania si a carei poveste ar trebui scrisa”. Incercarea de subordonare politica a ICR este, in opinia sa, „una dintre crimele cele mai mari importiva ideii de excelenta in cultura, de competitivitate, de performanta, de profesionalism”.
XS
SM
MD
LG