Linkuri accesibilitate

Scanerele stadionului de la Kiev descoperă biletele contrafăcute.


La campionatul Euro 2012, autoritățile folosesc scanere speciale pentru a verifica biletele spectatorilor la intrarea pe stadioane și-i întorc înapoi pe cei cu bilete false, cumpărate pe piața neagră. În Ucraina, în ciuda avertismentelor, mulți iubitori ai fotbalului cumpără bilete la negru, iar unii reușesc chiar să se pricopsească. Alexandru Eftode rezumă relatările corespondenților EL de la Kiev.

„Biletele mele sunt adevărate. Le-am cumpărat oficial, ca toată lumea, numai că le-am cumpărat mai devreme”. Cu aceste cuvinte, bișnițarul Serghei abordează la Kiev un nou potențial cumpărător la negru. „Pe bilet e trecut numele meu, dar asta n-are importanță. Contează numai bar-codul de pe bilet și holograma”, insistă Serghei.

Este un bișnițar cu experiență, care face bani din cumpărarea timpurie a biletelor la tot felul de evenimente de calibru la Kiev și le vinde apoi mai scump. Euro 2012 este pentru el un prilej de chilipir nemaipomenit. Când se jucau meciurile din grupe, umflase de două ori prețul biletelor la categoria a doua, de la 700 la 1400 de hrivne, cam 175 de dolari.

Pentru meciul din sferturi Anglia - Italia de pe 24 iunie la Kiev, Serghei vinde acum cu 500 de dolari bilete care costă oficial cam 190. Are și cumpărători, pentru care exemplul altor norocoși este mai important decât avertismentele autorităților.

Olena, o studentă de la Kiev, a cumpărat în ultima clipă pe piața neagră un bilet la meciul Ucraina – Suedia, pe care ucrainenii îl câștigaseră cu 2 la 1. Nu doua că a ajuns în tribune, ba chiar a și plătit puțin – a dat numai 400 de hrivne pe un bilet care se vindea oficial cu 700.

Olena spune că a avut noroc. Găsise mai devreme pe internet doar bilete de 900 și acelea la categoria a treia. Pentru a doua – prețul sărea de 1000. „Cred că și la meciurile următoare oferta va fi la fel de diversă”, spune Olena.

Oficialii fotbalului ucrainean, inclusiv organizatorul principal
Markiyan Lubkivsky, le cer fanilor să ia bilete numai la ghișeele oficiale, ca să nu se aleagă cu bilete contrafăcute. Aproape 50 de oameni fuseseră întorși înapoi la un meci recent pentru că scanerele stadionului de la Kiev descoperiseră că au bilete false.

Dar, pe măsură ce campionatul avansează, iar bilete pe piața neagră se găsesc, crește și tentația, în ciuda prețurilor pipărate.
XS
SM
MD
LG