Linkuri accesibilitate

Parlamentul a aprobat un set de măsuri de asanare a sistemului judecătoresc


Oleg Efrim: „Prevedem criterii foarte clare pentru cariera judecătorilor.”

Când vor fi bănuiţi de corupţie, judecătorii nu se vor mai bucura de imunitate. În ciuda unor riposte dure din partea corpului de magistraţi, manifestate anterior cu diverse ocazii, parlamentarii au sprijinit joi o iniţiativă a Ministerului Justiţiei, Oleg Efrim, care prevede, printre altele, că magistraţii vor putea constitui subiectul unor anchete pornite de procurorul general, fără acceptul Consiliului Superior al magistraturii. Amănunte are Liliana Barbăroşie.

Lipsirea de imunitate este una dintre măsurile de asanare a sistemului judecătoresc, măsuri dezbătute astăzi în şedinţa plenară a legislativului cu participarea activă a deputaţilor comunişti. Iată ce a declarat ministrul justiţiei, Oleg Efrim, în legislativ, imediat după ce majoritatea parlamentară a sprijinit, în primă lectură, setul de măsuri:

Oleg Efrim
Oleg Efrim
„Eu sunt bucuros că parlamentul a aprobat această iniţiativă, chiar dacă s-au auzit voci din rândul magistraţilor că ar fi împotrivă. Prin această normă noi oferim instrumente PG şi CCCEC să-şi facă meseria. După ce va deveni lege această iniţiativă, după lectura a doua, eu sunt sigur că procuratura nu va mai putea spune că nu are suficiente pârghii ca să investigheze corupţia din sistemul judecătoresc.”

Împotriva lipsirii de imunitate a judecătorilor s-a pronunţat anterior şi preşedintele Nicolae Timofte, magistrat până la alegerea sa în calitate de şef de stat pe 16 martie. Criticii măsurii cred că ea va limita independenţa sistemului judecătoresc şi se va spori presiunile de orice natură, dar mai ales politice, asupra corpului de judecători. Un punct de vedere împărtăşit şi de opoziţia parlamentară, care nu a votat pentru acest proiect. Deputatul PCRM, Sergiu Sârbu:

„Proiectul în cauză vine doar să consolideze această influenţă politică a puterii, iar sub pretextul luptei cu corupţia, o va supune în totalitate. Eliminarea imunităţii pentru unele categorii de infracţiuni nu va stopa corupţia. În schimb, statul va avea o bâtă straşnică în lupta împotriva judecătorilor - Procuratura Generală.”

Opoziţia a criticat vehement şi celelalte măsuri din proiect, cum ar fi obligarea magistraţilor de a susţine un examen de capacitate în doi ani după adoptarea reformei, precum şi introducerea unei atestări periodice a performanţei judecătoreşti, care ar trebui să se efectueze o dată la trei ani, asemenea celei existente în pedagogie bunăoară. Din nou Sergiu Sârbu:

„Nu am putut distinge din acest proiect nici un mecanism real de luptă cu corupţia Este o mimare. Judecătorii nu ascultă? Nici o problemă. Se găsesc soluţii prin transferarea, fără acordul lor, sau evaluarea regulată, cu ulterioara retrogradare sau eliberare din funcţie. Dacă nu merge nici asta, se instituie o nouă reorganizare cu concedierea judecătorilor incomozi.”

Iată însă cum şi-a apărat iniţiativa de a-i supune unui examen periodic pe magistraţi ministrul Efrim:

„Prevedem criterii foarte clare pentru cariera judecătorilor. Iarăşi, ca cei mai buni să fie promovaţi, iar cei care nu merită să se găsească în acest sistem, să fie eliminaţi din el pe principiul de performanţă.”

Mai mulţi observatori cred că există o legătură directă între îndemnul preşedintelui Timofti adresat magistraţilor, la o întrunire anuală, să-şi curăţe rândurile de corupţi, acuzaţia lansată de premierul Filat la adresa unor magistraţi că ar sprijini mafioţii, şi iniţierea de către Consiliul Superior al Magistraturii unei serii de anchete disciplinare pe numele unormagistraţi, dar şi retragerea benevola din funcţie a doi magistraţi de la Curtea Supremă de Justiţie, invocând probleme familiale. Până acum, nici un magistrat moldovean nu a fost sancţionat pentru luare de mită, iar organele de anchetă au invocat mereu obligativitatea acordului CSM pentru anchete de acest fel drept piedică principală în demascarea unor magistraţi corupţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG