Linkuri accesibilitate

USL face paşi consistenți pentru demiterea preşedintelui Traian Basescu


Coabitarea alianței de centru-stinga cu şeful statului român devine tot mai greoaie şi complicată.

Premierul Victor Ponta a spus marți ca „ abia asteapta sa scape de Traian Basescu si de metodele lui securistice”, dupa ce presa internationala a scris pe larg despre faptul ca lucrarea de doctorat a sefului guvernului de la Bucuresti ar fi fost plagiata in proportie de 50 la suta.

Pe acest fond, la doar o zi dupa ce Camera Deputatilor a votat o prevedere potrivit careia Curtea Constitutionala nu mai poate judeca hotaririle Parlamentului, inclusiv pe cea privind suspendarea presedintelui, comisia de specialitate din Senat a fost de acord cu aceasta modificare, urmind ca cel mai tirziu saptamina aceasta, legea sa devina efectiva prin votul plenului camerei superioare a Parlamentului Romaniei.

Asadar, eliminarea acestor prerogative ale judecatorilor de la Curtea Constitutionala simplifica procedura de suspendare din nou a lui Traian Basescu, presedintele Romaniei poate fi demis fara avizul Curtii Constitutionale.

In plus, prin aceasta modificare legislativa, Uniunea Social-Liberala se protejeaza si pentru hotaririle pe care le ia in aceasta perioada tulbure. De pilda, saptamina trecuta, Parlamentul de la Bucuresti a adoptat o declaratie prin care premierul Victor Ponta, si nu presedintele Traian Basescu va fi cel care reprezinta tara la Consiliul European, acolo unde se intilnesc periodic sefii de stat sau de guvern de pe continent.

Dupa ce noile modificari vor intra in vigoare, opozitia nu va mai putea cere Curtii Constitutionale sa arbitreze acest conflict, fiindca Parlamentul s-ar fi pronuntat deja.

Oricum, Ministerul de Externe a anuntat deja componenta delegatiei Romaniei pentru Consiliul European din 28 iunie, iar delegatia va fi condusa de premierul Victor Ponta, urmat de seful diplomatiei romane, Andrei Marga si ministrul pentru afaceri europene, Leonard Orban.

Nu e foarte clar cum va reactiona Curtea Constitutionala, care se pare ca ar vrea sa scape de aceasta prerogativa apasatoare. Traian Basescu a incercat sa-si apropie judecatorii Curtii Constitutionale, pe care i-a decorat in-corpore la inceputul saptaminii

Coabitarea la putere a aliantei de centru-stinga cu Traian Basescu devine tot mai greoaie si complicata, in conditiile in care fiecare parte o sicaneaza pe cealalta in detrimentul unei stabilitati utile.
Pe de alta parte potrivit sondajelor de opinie, simpatizantii lui Traian Basescu au scazut sub 10 la suta, iar multi votanti il vad ca pe o frina in calea noului guvern, in conditiile in care coalitia aflata la putere a strins la alegerile locale din 10 iunie mai mult de jumatate din voturile exprimate.

Presedintele Traian Basescu a mai fost suspendat in 2007 cu ajutorul voturilor liberalilor, socialistilor si maghiarilor, numai ca atunci a fost salvat de votul popular, ceea ce acum in 2012 e improbabil sa se intimple.
XS
SM
MD
LG