Linkuri accesibilitate

„Dincolo de vorbe, trebuie să muncească toată lumea!”


Vlad Filat: „Avem obligaţia să continuăm să fim foarte responsabili în exercitarea actului de guvernare, pentru ca să oferim şi viitor oamenilor din R. Moldova.”


Premierul Vlad Filat în dialog cu Valentina Ursu despre problemele de politică internă ale AIE și ale guvernării.

Europa Liberă: Care e poziţia tranşantă a Partidului Liberal-Democrat în cadrul Legislativului, când vine vorba despre vicespeakeri? Pe de o parte există această luptă între PL şi PD referitor la obţinerea funcţiei de prim-vicepreşedinte pentru liberali. Pe de altă parte acum comuniştii au venit şi spun şi ei, deputaţii comunişti, că vor această funcţie de vicespeaker. Care e poziţia PLDM?

Vlad Filat:
„Noi nu am ajuns să discutăm această situaţie la nivel de partid pentru a avea o poziţie tranşantă. Eu ştiu doar un lucru, că în conformitate cu practica internaţională parlamentară, grupurile parlamentare au reprezentativitate în prezidiumul Parlamentului.”

Europa Liberă: De ce PLDM-ul nu a insistat el să aibă funcţia de prim-vicespeaker?

Vlad Filat:
„Oh, dacă o să vă uitaţi la procesul de negociere la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană-2 o să vedeţi că şi în alte cazuri PLDM-ul a avut dreptul să insiste. Noi ne-am dorit atunci să constituim Alianţa pentru Integrare Europeană, am dorit ca să dăm posibilitate ţării să se mişte înainte.

Pe parcursul timpului sincer, omeneşte îmi pare rău foarte des, nu sunt un om al regretelor, dar chiar îmi pare rău că anumite lucruri se trec cu vederea. Noi când a fost momentul, am renunţat la candidatul pentru funcţia de primar general al capitalei, oferind posibilitatea ca primarul actual să-şi continue activitatea şi să nu vină Dodon în funcţia de primar general, considerând că venirea comuniştilor la conducerea capitalei este un lucru periculos. Când a trebuit să discutăm despre multe alte situaţii în care trebuia să realizăm compromisul, noi l-am realizat.”

Europa Liberă: E echitabil PD să aibă doi fruntaşi în prezidiumul Parlamentului, să conducă Legislativul?

Vlad Filat:
„Asupra acestui lucru noi trebuie să continuăm să discutăm în Alianţă, să nu facem pre mult caz. Cred că se va găsi un compromis, doar că prea mult se discută despre aceste funcţii. În acest timp trebuie să fie înlocuite cu discuţii asupra proiectelor importante pentru ţară.

Noi avem probleme ce ţin de asigurarea cu apă a cetăţenilor, noi avem probleme care reies din schimbările climaterice în general, noi avem probleme care vizează procesul nostru de reintegrare a ţării unde trebuie să fim implicaţi toţi plenar, nu obligatoriu în calitate de supraveghetor, dar şi în calitate şi de contribuitor la reglementarea acestui conflict. Ei, aici trebuie să discutăm. Şi nu mă refer doar la discuţii în Parlament-Guvern, Guvern-Parlament-Preşedinţie ş.a.m.d., în societate.

Dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să oferim această atmosferă necesară şi exemple. De aceea, încă o dată, cred că va veni momentul şi sper că foarte rapid, când indiferent de locul în care ne aflăm – guvernare, opoziţie, mediu academic, presă ş.a.m.d. Dincolo de diferenţa de opţiuni, de viziuni asupra anumitor procese, vom avea un punct comun, care să ne unească. Şi acest punct comun trebuie să fie Republica Moldova.”

Europa Liberă: PL-ul totuşi trebuie să aibă funcţia de prim-vicespeaker?

Vlad Filat:
„PL-ul are dreptul şi trebuie să fie reprezentat în prezidiumul Parlamentului. Ar fi bine ca noi astăzi să discutăm această problemă, care din câte văd este una sensibilă deja, ca să nu oferim iarăşi posibilitatea că iarăşi în Alianţă ne certăm şi să ne înţelegem, după care să procedăm aşa cum ne-am înţeles.”

Europa Liberă: Şi totuşi, după Congresul şapte al PD-ului s-a lăsat să se înţeleagă că în cadrul Alianţei există această opoziţie, despre care se zice de mult timp că ar exista. La reproşul domnului Plahotniuc, spunând că Guvernul nu trebuie să facă multă politică, să se concentreze mai mult pe proiecte sociale, aţi avea o reacţie?

Vlad Filat:
„Sunt foarte înţelegător, fiecare are obiective, unii să-şi umanizeze imaginea, alţii să atragă atenţia asupra lor, să transmită anumite mesaje către alegători. Am capacitatea de analiză şi de luare în rezultat a deciziei. Or, dincolo de vorbe, trebuie să muncească toată lumea şi o să fie foarte bine.

Noi avem un program de guvernare, votat solidar atunci când am intrat în Guvern şi eu sper foarte mult că toate aceste discuţii, populiste unele din ele, să se refere ca şi decizie ulterioară în implementarea acestui program de guvernare, dar nu în depăşirea prevederilor acestui program de guvernare, fiindcă dincolo de dorinţe de a atrage atenţia asupra unui partid sau altul, de a arăta simpatic în faţa oamenilor, trebuie să reieşim din realităţi deloc uşoare. Avem obligaţia să continuăm să fim foarte responsabili în exercitarea actului de guvernare, pentru ca să oferim şi viitor oamenilor din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aceste atacuri de tip raider de la caz la caz se readuc în actualitate, cine ar sta în spatele lor.

Vlad Filat:
„Pentru mine personal totul este foarte clar, însă această claritate urmează s-o aibă şi autorităţile statului – Procuratura şi justiţia. Şi dacă acest lucru nu se va face aici în Republica Moldova, urmează ca aceste lucruri să fie realizate în afara ţării. Şi este regretabil.

Odată ce o acţiune a fost constatată ca fiind ilegală, şi lucrul acesta nu-l spun eu, sunt deciziile instanţelor abilitate, şi după atâta timp, degrabă facem un an de la acea mare încercare prin care a trecut Republica Moldova. Fiindcă nu era doar vorba de sistemul bancar, era vorba de imaginea ţării noastre în plan extern, eu vreau să vă spun că toate acele realizări ar fi fost imposibile pentru că şi deciziile din partea comunităţii internaţionale urmau să fie unele adecvate. De aceea atunci când spuneam că nu este doar un atac de tip raider asupra sistemului bancare, este un atac asupra Republicii Moldova, aveam în vedere acest lucru. Or, iarăşi la această distanţă de timp acţiuni ilegale fără infractori.”

Europa Liberă: Fără infractori din partea instanţei de judecată?

Vlad Filat:
„Sistemul de drept are această datorie. Mai mult decât atât, vreau să vă spun că urma la Curtea de Apel Căuşeni iarăşi să se pronunţe instanţa asupra unei situaţii similare, în care a fost un atac asupra unei bănci suedeze. Şi vreau să vă spun că este o monitorizare foarte atentă din partea nu doar a Guvernului Suediei, dar şi din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii.

Din câte am fost informat, subita judecătoare care trebuia să ia decizia a fost chemată la Chişinău şi s-a amânat luarea acestei decizii. Este şi acesta un test. Vorbind cu ambasadorul american, trecând în revistă mai multe lucruri, care au fost realizate pe parcursul timpului, îi spuneam că uite, în ce situaţie suntem noi. Atunci când poţi să ajungi după doi ani şi opt luni de zile de muncă asiduă, ca prin decizia unei persoane, care are calitatea de judecător, să treacă totul pe linie moartă.

Aici nu este vorba de realizările unei persoane, a unei instituţii. Sunt realizările Republicii Moldova. Şi sigur că trebuie să acordăm şi viteza necesară în procesul de reformă a justiţiei, oferind independenţa necesară, suficientă judecătorilor, dar totodată responsabilizând puternic judecătorii. Toţi trebuie să înţeleagă că încălcând legea – răspunzi şi răspunderea trebuie să fie una pe măsură.”
XS
SM
MD
LG