Linkuri accesibilitate

Emil Iaşciuc: statisticile probează implacabil neglijenţa persoanelor care se duc să se scalde şi sfidarea normelor elementare de precauţie.

În opinia şeful secției control staţii de salvare Emil Iaşciuc, atenţionările verbale ale echipelor de salvare şi panourile care îi avertizează pe oameni că nu au voie se intre în apă nu sunt suficiente :

„Populaţia noastră nu are spiritul de educaţie respectiv, la toate avertizările care sunt nu reacţionează adecvat, care au consumat băuturi alcoolice nu le permitem să intre în apă. Ar trebui să se respecte toate regulile de comportare pe apă, de comportare cu barca, să nu lase copiii fără supraveghere. Sunt probleme de ordin public, populaţia se scaldă şi încalcă toate aceste reguli de comportare pe apă şi după care se soldează cu înecuri.”

Din păcate, foarte frecvent, persoanele mature neglijează recomandările insistente ale salvatorilor să nu intre în apă după ce consumă băuturi alcoolice, iar copii de cele mai dese ori sunt înghiţiţi de ape pentru că sunt lăsaţi fără supraveghere, spune Emil Iaşciuc, subliniind că aceste lucruri se repetă din an în an, dar nu sunt învăţătură de minte:

„Copiii care se îneacă, se îneacă numai din vina părinţilor. Părinţii stau şi consumă băuturi alcoolice, pe malul Nistrului, pe malul bazinelor acvatice. În multe cazuri care le avem frecvente, părinţii nici nu ştiu în care regiune copiii se scăldau. Ar fi de dorit ca toată populaţia noastră din Republica Moldova să-şi dea seama bine cu ce pot să se soldeze toate aceste cazuri, toate aceste îngâmfări şi neascultări la preîntâmpinarea salvamarilor sau a celor din jur.”

Oamenii pe care i-am întrebat cine se face responsabil de statisticile îngrozitoare par să conştientizeze sursa pericolului:

„Eu cred că îi una problema, neglijenţa oamenilor, când este vorba de copii, cred că nu sunt bine supravegheaţi de părinţi.”

„Băieţii normali, trezi, nu prea se bagă în iaz, dar la beţie, se întâmplă multe şi nu atrag atenţie că este periculos.”

„Dacă ei se duc fără nimeni, ei fac ce vor acolo, părinţii nu au grijă de dânşii, se duc, se duc după graniţă.”

„Trebuie copiii să fie sub supraveghere tot timpul, tot oamenii sunt vinovaţi că dau voie la copii.”

„Şi copiii în ziua de azi nu prea sunt ascultători, nu prea ascultă părinţii. Toţi trebuie, şi părinţii şi la şcoală şi peste tot trebuie de vorbit acest lucru.”

„Cine îi duce la lac, nu pot înota, dar se duc.”

,,Asta-i vina noastră toată, trebuie să fim atenţi şi să ştim când să ne scăldăm, unde şi cum să ne scăldăm.”

Salvatorii spun că fac totul ce le stă în puteri. Întâi de toate se deplasează de-a lungul plajelor improvizate şi intervin mereu cu avertismente. Secţia control staţii de salvare intenţionează să extindă numărul posturilor de salvatori în zonele în care se înregistrează cele mai multe cazuri de înec, fiind vorba de plajele Nistrului si de la lacul Ghidighici.
XS
SM
MD
LG