Linkuri accesibilitate

Diaspora Moldovei sau „Nu eşti singur pe pământ”


Victor Lutenco
Victor Lutenco

Victor Lutenco: „Principalele atribuţii ale agenţiei vor fi de coordonare a tuturor activităţilor pe care le realizează statul în relaţia cu migranţii şi diaspora.”


Înghesuială mare în jurul ideii creării unei instituţii care s-ar ocupa de problemele diasporei moldoveneşti. Un partid de apariţie recentă, pe de o parte, şi guvernul pe de alta îşi doresc să joace rolul de protagonişti în acest proces, cu singura diferenţă că o parte pledează pentru crearea unui minister, iar alta – pentru o agenţie specializată. De ce este necesară până la urmă instituţionalizarea relaţiei moldovenilor din ţară cu cei din afara ei şi cât de justificată ar fi cheltuiala pentru aşa ceva? Vom discuta astăzi cu consilierul prim-ministrului, Victor Lutenco.

Europa Liberă: Dle Lutenco, guvernul a revenit, aşadar, la ideea creării unei agenţii guvernamentale care s-ar ocupa de problemele diasporei. De ce se crede absolut necesară o astfel de agenție?

Victor Lutenco:
„În primul rând, guvernul nu a revenit, ci noi ne-am asumat un angajament în programul de guvernare şi am spus atunci că avem nevoie de un cadru instituţional mult mai bun pentru a implementa toate politicile şi toate ideile pe care le avem noi în legătură cu relaţiile mult mai strânse pe care vrem să le stabilim cu diaspora.”

Europa Liberă: Dacă îmi amintesc eu exact, un proiect de acest fel anul trecut a ajuns în legislativ, dar nu a fost sprijinit de aliaţii premierului care au întrezărit îndărătul proiectului o încercare a premierului şi partidului său de a monopoliza relaţia cu diaspora. Se întâmpla, dacă îmi amintesc eu bine, atunci când lucrurile în alianță nu mergeau tocmai bine și se vorbea foarte insistent despre anticipate. Şi atunci liberalii şi democraţii au respins proiectul.

Victor Lutenco:
„Este adevărat, a existat o astfel de iniţiativă. Atâta doar că de data aceasta noi vorbim despre o analiză mult mai profundă a segmentului de relaţie cu diaspora. Ea vine fundamentată foarte puternic în baza ultimului congres care a avut loc în august anul trecut şi se bazează pe reflecţiile diasporei despre ce ar trebui să facă această agenţie şi care ar trebui să fie domeniile de activitate.

Respectiv, ea s-a găsit în anul acesta în planul de acţiuni ale guvernului şi aşa cum ne-am planificat, venim acum cu o plină viziune despre cum ar trebui să arate cadrul de atribuţii pentru această agenţie şi încercăm să discutăm absolut cu toţi partenerii implicaţi pentru a primi în sfârşit o agenţie şi un document de reglementare a activităţii ei optimale.”

Europa Liberă: Şi care sunt atribuţiile la care aţi ajuns?

Victor Lutenco:
„Principalele atribuţii sau principala logică, dacă doriţi, a agenţiei este de a centraliza nu numai relaţiile cu diaspora, dar şi în general tot ce sunt politici migraţioniste în ţară. Fiindcă Republica Moldova, continuând a fi o ţară preponderent de emigrare, totuşi principalele instrumente prin care se poată lucra cu diaspora şi se poate contribui la dezvoltarea ei sunt politicile migraţioniste. Exact aşa cum politicile migraţioniste sunt principalele instrumente prin care diaspora poate contribui la dezvoltarea ţării. Deci, pentru a stabili canalul acesta de comunicare în ambele direcţii.

Principalele atribuţii ale agenţiei vor fi în domeniul relaţiilor cu diaspora, dar şi în domeniul migraţiei forţei de muncă, şi de asemenea în domeniul coordonării tuturor activităţilor pe care le realizează statul în relaţia cu migranţii şi diaspora. Pentru că o serie de atribuţii vor trebui să rămână la alte ministere.

Agenţia nu va putea concentra absolut totul ce se face cu diaspora, pentru că există o serie de activităţi, care ţin de exemplu de recunoaşterea diplomelor pe care le eliberează instituţiile noastre de învăţământ peste hotare şi invers, programe economice care sunt implementate de alte ministere, cum ar fi „PARE 1+1” prin care statul adaogă un leu la fiecare leu investit de un migrant în Republica Moldova şi o serie de alte programe.”

Europa Liberă: Există două idei legate de povestea asta: fie că să fie un minister – o idee pe care merge deputatul Mihai Godea, fie că să fie o agenţie, ideea guvernului. Am discutat în ajun cu Tatiana Nogailâc, președinta unei asociații de moldoveni din Italia, pe care am întrebat-o ce crede despre această intenție. S-o audiem și să revenim ulterior la discuție?

Tatiana Nogailîc, preşedinta asociației AssoMoldave de la Roma:

„Eu personal sunt împotrivă, pentru că eu cred că avem Ministerul de Externe, care ar putea forte bine să colaboreze cu diaspora şi déjà o fac. Dacă o să avem ambasadori capabili, persoane competente, care colaborează cu diaspora, o dată pe lună ne adună, discută cu noi, prin intermediul lor s-ar putea de transmis la Ministerul de Externe; Ministerul de Externe să discute cu alte ministere.

Pentru ce bani cheltuiţi, alte maşini, alte persoane care ocupă posturi mari? Noi avem probleme mai grave în Republica Moldova: copii abandonaţi, bătrâni… Adică cum se primeşte: că noi, diaspora, care am venit aici în ţările occidentale şi care avem bani în comparaţie cu cei care au rămas în ţară, săracii, vrem minister pentru noi? Ministerul e ceva mare. Acolo o să avem persoane competente în primul rând? Cine din diasporă o să vină să lucreze cu salariile care există în Republica Moldova? Eu nu vreau ca să mă reprezinte în minister persoane care nu au ieşit niciodată după hotarele ţării, sau dacă au ieşit, au mers în călătorii diplomatice şi ei nu înţeleg problemele noastre. Asta doar costă bani, alţi bani cheltuiţi…

Să facem activităţi solidare, să arătăm că noi, diaspora, ne-am maturizat, ceva am învăţat: suntem filantropi, suntem buni la suflet, suntem solidari cu cei rămaşi acasă. Da nu să venim la congres, să ne arătăm fiecare ce am făcut, câte găluşte (lit.: sarmale) am mâncat, câte dansuri am jucat…

Noi trebuie să venit cu probleme şi cu soluţii. Să le dăm soluţii guvernanţilor. Uitaţi-vă, noi suntem peste hotare, noi vedem problema în modul acesta, se rezolvă prin ministerul acesta. Ministerul Muncii a aşteptat de la comunitatea europeană proiectul acesta – „Nu eşti singur pe pământ” – ca să numere câţi copii avem cu părinţi plecaţi peste hotare? Asistenţii sociali de ce nu s-au ocupat până acum cu asta?

Sunt ministere, fiecare pe domeniul lui, unul pe economie, unul pe învăţământ, fiecare minister să-ţi facă serviciul lui, dar să lucrăm pe reţea. Şi să lucrăm cu ambasadorii din ţările respective. Dacă nu-s buni, schimbaţi să fie. Strângem semnături că nu e bun. Deci, cooperăm între noi. OK, fie şi minister să fie, dar să fie acolo reprezentanţi ai diasporei, care au trăit pe pielea lor imigraţia, care au făcut studii în ţari democratice, care ştiu a colabora în reţea, care ştiu a lucra. Da nu persoane care nu au ieşit din republica Moldova. Eu nu sunt de acord. Se apropie alegerile şi fiecare se strădui să se apropie de liderii asociaţiilor. E tot politizat.”

Europa Liberă: Dle Lutenco, eu as desprinde un gând de aici, foarte raţional din punctul meu de vedere. De ce, într-adevăr, să nu lăsăm ministerele deja existente să-și facă treaba și să nu ne băgăm în noi cheltuieli în timpuri atât de nesigure din punct de vedere economic?

Victor Lutenco:
„Este adevărat. Noi într-adevăr suntem în situaţie de austeritate bugetară şi trebuie să ne uităm foarte atent la felul în care cheltuim resursele. Eu respect foarte mult părerea doamnei Tatiana şi în cazul dat sunt de acord cu foarte multe lucruri pe care le spune dumneaei.

Într-adevăr, ministerele trebuie să continue să-şi facă treaba. Pe de altă parte, dacă noi într-adevăr vrem să avem o creştere calitativă a relaţiilor care sunt între guvern şi diasporă şi dacă vrem într-adevăr politici noi care să sporească această relaţie, trebuie să investim în lucrurile acestea. Şi trebuie să investim nu numai pe partea de resurse financiare, ci trebuie să avem şi oameni mult mai competenţi care lucrează, iar pentru aceasta avem nevoie de agenţie.

Noi nu vorbim despre lucruri noi pentru Republica Moldova în condiţiile în care până în 2006 noi am avut un birou naţional de migraţiune şi majoritatea lucrurilor care funcţionează acum sunt produsul, dacă doriţi, al acelei agenţii. Ministerul de Externe într-adevăr are o serie de atribuţii şi nimeni nu spune că ambasadorii şi consulatele care activează acum nu trebuie să-şi intensifice legătura sau rolul pe care îl au. Da, este adevărat. Dar cu numărul de personal pe care îl avem peste hotare în ambasade şi consulate, în foarte multe avem câte 2-3 persoane, fizic aceste persoane nu se pot isprăvi cu ceea ce vizualizăm noi acum, ca o relaţie cu diaspora mult mai profundă.”

Europa Liberă: Doamna din înregistrare sugera la un moment dat că aceste decizii se discută cu un ochi la alegeri şi eu, de exemplu, nu am altă explicaţie pentru această rivalitate pe faptul cui aparţine ideea: domnul Godea spune că el, a venit cu ideea, guvernul zice contrariul. Până la urmă ce contează cui aparţine ideea?

Victor Lutenco:
„Absolut. Deloc nu contează cine a venit cu ideea şi noi nici nu vrem să insistăm pe punctul acesta. Dacă domnul Godea are anumite puncte de vedere, eu le las în spaţiul în care activează dumnealui. Noi vrem să ne concentrăm pe un proiect care într-adevăr să aducă o schimbare, care să aducă o creştere calitativă a relaţiilor. În procesul de pregătire a regulamentului noii agenţii, noi am încercat să cercetăm experienţa mai multor ţări pe care chiar am dori să o preluăm. În foarte multe cazuri, chiar cum spune premierul, nu trebuie să încercăm să inventăm apa caldă.”

Europa Liberă: Prin ce s-ar deosebi în mod principiul un minister de o agenție?

Victor Lutenco:
„Noi am avut ideea de creare rapidă a anumitor ministere şi nu de fiecare dată aceasta lucra…

Europa Liberă: La tineret vă referişi? Sau la energetică?

Victor Lutenco:
„Vedeţi şi dv. După mine, este foarte important ca să fie creată o instituţie viabilă care ar putea într-o modalitate foarte tehnocrată să abordeze subiectele. Dacă o s-o ridicăm la rangul unui minister, s-ar putea ca exact acele discuţii şi animozităţi politice să fie amplificate foarte tare. Asta nu se doreşte. Se doreşte, cum spunea şi doamna Tatiana, căutarea, găsirea şi punerea în aplicare a anumitor soluţii pentru problemele cu care ne ciocnim acum.

Pe de altă parte, exact din studierea experienţei altor state, am văzut că toate ministere care la moment există şi se concentrează pe diasporă în alte ţări, ele au evoluat de la agenţii mai mici, subordonate guvernului. Dacă o agenţie şi-a demonstrat viabilitatea, a demonstrat că poate lucra, că poate aduce rezultate, atunci i se ridică statutul.”

Europa Liberă: Există o regulă foarte simplă legată de iniţiative care presupun cheltuieli financiare – nici o mișcare fără sursa banilor. Inițiativele legislative ale opoziției tocmai din acest motiv sunt mereu respinse în parlament, pentru că nu ar fi clară sursa de finanțare. Cum e cu acest proiect, de unde bani?

Victor Lutenco:
„Din start, atunci când se vorbea despre planul de acţiuni a guvernului şi a fost inclusă acţiunea aceasta, s-a avut în minte o alocare de resurse financiare. În al doilea rând, când noi vorbim despre crearea unei agenţii, nu este vorba despre crearea a ceva absolut nou. Aşa cum spuneam, este o concentrare a acelor resurse, a acelor persoane care au lucrat un moment în domeniu, dar care sunt dispersate la moment în diferite ministere. Deci, dispersarea acestor atribuţii în domeniul migraţiei, care la moment este mai mult o problemă, decât o soluţie.”

Europa Liberă: O să luaţi în calcul şi această sugestie că ar trebui să fie oameni care au fost în pielea migranţilor?

Victor Lutenco:
„Absolut. Eu sunt absolut de acord ca agenţia să-şi structureze activitatea în funcţie de diferite necesităţi, pentru că necesităţile migranţilor din SUA sunt total diferite de cele ale migranţilor din Italia sau Rusia. Şi asta tot se va lua în consideraţie neapărat. Noi avem foarte mulţi moldoveni şcoliţi peste hotare şi cu o experienţa foarte bogată de ajutorul cărora vom avea foarte multă nevoie în activitatea acestei agenţii, vom saluta oricare persoană care se va manifesta disponibilă.”

Europa Liberă: Mulţumim, dle Lutenco.
XS
SM
MD
LG