Linkuri accesibilitate

EURO 2012: Spania în sferturi


Golul lui Jesus Navas în meciul de la Gdansk
Golul lui Jesus Navas în meciul de la Gdansk

Spaniolii sînt însoţiţi în sferturi de italieni.


Poţi să nu te califici ca Rusia, dar poţi să nu te califici şi altfel, ca Croaţia, de pildă. Deşi în ambele cazuri e vorba de ratarea obiectivului, fanii croaţi nu prea au ce să-i reproşeze echipei conduse de Slaven Bilic. Aceasta a luptat exemplar cu Spania, a muncit, a încercat din răsputeri să-i surprindă pe campionii mondiali şi europeni.

Ca de obicei, spaniolii au avut o posesie îndelungă a balonului şi au presat constant. Însă apărarea croată a jucat foarte sus şi a anihilat mai toate incursiunile atacanţilor iberici. E adevărat că prima şansă de a marca croaţii au avut-o abia după o oră de la începutul meciului, în schimb ocazia croaţilor a fost uriaşă şi a fost mult mai periculoasă decît tot ce creaseră spaniolii.

În finalul partidei, croaţii au contraatacat mai des, creîndu-şi încă două-trei ocazii mari. Spaniolii au marcat, în sfîrşit, în minutul 85, într-o situaţie la limita ofsaidului, dar felul în care au luptat croaţii merită tot respectul. Contează fireşte să învingi, dar contează şi cum pierzi uneori. Spaniolii sînt însoţiţi în sferturi de italieni, care au învins cu 2-0 cea mai slabă echipă a turneului – Irlanda.

Azi seara e meciul decisiv pentru Ucraina. Vecinii noştri trebuie să învingă Anglia care va fi întărită de revenirea lui Wayne Rooney după o suspendare. E limpede că ucrainenii vor lupta, dar vor reuşi ei să se ridice la înălţimea croaţilor? Prefaţînd meciul, antrenorul ucrainenilor, Oleg Blohin a spus că e dezamăgit de faptul că unii fotbalişti ruşi au ignorat presa după meciul cu grecii şi a precizat că ucrainenii vor răspunde la întrebările presei şi în cazul unei înfrîngeri greu de digerat. O atitudine lăudabilă care ar trebui să cîştige mai mult teren în Estul Europei.

Am văzut şi în campionatul Romîniei, şi în cel foarte modest al Moldovei, mai mulţi patroni, antrenori sau jucători blazaţi şi nervoşi în faţa camerelor de luat vederi. Unii chiar boicotau presa. Am remarcat însă că olandezii, în ciuda eşecului, au acordat interviuri multe, ba chiar şi-au asumat vina pentru rezultatul decepţionant. Sînt nişte detalii care şi ele contribuie la formarea unei atmosfere sportive sănătoase.
XS
SM
MD
LG