Linkuri accesibilitate

Statele Unite sînt un important partener strategic și comercial al Republicii Moldova


Interviu cu Marian Lupu înainte de plecarea la Washington.

Intr-un interviu acordat Europei Libere înaintea plecării sale în vizită oficială la Washington, Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, a declarat că Statele Unite sînt un important partener strategic și comercial, nu numai unul din cei mai importanți donatori. Marian Lupu a reamintit că Statele Unite sunt parte din grupul de țări din formatul 5+2, în cadrul căruia se negociază reglementarea conflictului transnistrean. Președintele Parlamentului a mai spus că la Washington va încerca să obţină anularea amendamentului Jackson Vanik pentru Republica Moldova, pentru a fi normalizare relaţiile comerciale. Referitor la relaţia cu NATO și chestiunea scutului defensiv american antirachetă (care va avea elemente instalate în România), Marian Lupu a precizat că va reafirma neutralitatea Republicii Moldova „un element cheie în rezolvarea problemei transnistrene”. Vă prezentăm în continuare interviul integral acordat de Marian Lupu Europe Libere, interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Mergeţi peste ocean, urmează să efectuaţi o vizită în SUA, prin ce este importantă această ţară? Doar că se consideră una dintre cei mai mari donatori pentru Republica Moldova avem programul Provocările Mileniului şi altă asistenţă oferită de către Washington.

Marian Lupu:
„De ziua de mâine în programul vizitei oficiale la Washington la invitaţia preşedintelui Congresului Statelor Unite. Un program foarte vast care prevede întrevederi cu preşedintele Congresului American, domnul John Boehner, întrevederi cu congresmeni şi senatori, în special cu cei care au format grupul Prietenilor Republicii Moldova, aşa numitul grup Caucus pentru Moldova. Vom lansa în cadrul unei ceremonii acest grup. Voi avea întrevederi la Departamentul de Stat, întrevederi cu conducerea celor două instituţii NDI şi IRI care ajută foarte mult Republica Moldova şi partidele politice printr-un program de democratizare. Voi avea întrevederi cu diaspora moldovenească, întrevederi la nivelul conducerii Partidului Democrat din SUA, inclusiv pentru fortificarea relaţiilor nu doar inter-parlamentare, dar şi celor de partid. Care este importanţa acestor contacte? Această importanţă derivă nu doar din faptul că SUA se prezintă a fi ca unul din cei mai mari donatori pentru Republica Moldova şi programe pentru dezvoltare economică, socială, probleme de asistenţă tehnică, aţi menţionat programul MCA pentru dezvoltarea infrastructurii şi agriculturii mai există şi multe alte motive nu mai puţin importante. Întâi de toate este o forţă geopolitică şi noi avem nevoie de sprijinul Statelor Unite, o teză care a fost pusă în centru atenţiei în cadrul vizitei vicepreşedintelui american, domnului Joseph Biden, în cadrul vizitei domnului senator McCain. Deci, această vizită vine să întărească în continuare dialogul politic, să-l consolideze şi vine ca o contribuţie pe dimensiunea inter-parlamentară, de apropiere a dialogului politic şi rezolvarea unui şir întreg de subiecte importante pentru Republica Moldova. Statele Unite sînt parte componentă şi în formatul 5+2 de negocieri pe problema transnistreană, este şi un partener economic şi comercial cu potenţial foarte mare pentru Republica Moldova. în contextul acestei vizite voi repune în discuţie anularea efectelor amendamentului Jackson-Vanik în cazul Republicii Moldova să formăm premise pentru stabilirea unui regim normal de comerţ ceea ce ar putea să stimuleze fluxuri de schimburi comerciale pe bilaterală.”

Europa Liberă: Dar de ce aşa de greu se elimină acest impediment?

Marian Lupu:
„Am stabilit la ultima mea întrevedere, înainte de plecare în Statle Unite, cu domnul Ambasador Moser aici la Chişinău că vom elimina în cadrul vizitei mele obstacolele care mai rămân în acest sens, ele nu sunt atît de grave, ele nu sunt atît de multe. În continuare, după eliminarea acestora sunt sigur că ne va reuşi această misiune. Motivele care mai rămân se referă mai mult la procedurile mai grele, pur de ordin tehnic-procedural pentru promovarea acestui document şi adoptarea deciziei la nivelul Parlamentului american.”

Europa Liberă: Economic, ce ar câștiga Moldova dacă ar fi eliminat acest amendament?

Marian Lupu:
„Vom beneficia de posibilitatea unor tarife vamale la importul produselor moldoveneşti mult mai mici decît sunt astăzi şi la stabilirea per ansamblu a unui regim preferenţial de comerţ. Ceea ce este important pentru noi în contextul sarcinii strategice de diversificare a preţurilor de export. Noi şi aşa avem un impediment obiectiv şi acest impediment se numeşte distanţa dintre cele două state. Însă în condițiile unui regim comercial preferenţial, cheltuielile de transport ar putea să fie într-adevăr compensate substanţial prin acest nivel minimal de taxe vamale, lucru care ar duce la stabilirea de noi parteneriate la nivel de companii moldoveneşti şi americane. Însă rezultatul final este şi în dependenţă de insistenţa politicului de la Chişinău, noi trebuie să fim vizibili la Washington, trebuie să manifestăm interes pentru acest subiect, ceea ce voi face zilele viitoare.”

Europa Liberă: Mai e valabilă astăzi declaraţia pe care o făceau chiar cu 20 de ani în urmă demnitarii americani spunând - Chişinăul trebuie să fie cel care să ştie ce vrea de la Washington ca Statele Unite să ajute Republica Moldova?

Marian Lupu:
„Este o teză valabilă în cazul relaţiilor noastre cu orice stat partener de peste hotare. Ţara trebuie cu exactitate să ştie ce doreşte de la cadrul acestor relaţii bilaterale sau multilaterale fiindcă cu cît mai clar sunt trasate sarcinile, cu cît mai clar partenerii noştri înţeleg ce dorim noi de la ei, cu atît mai bune şi mai concrete sunt rezultatele. De altfel, este bine cunoscut caracterul foarte pragmatic şi foarte concret inclusiv şi a diplomaţiei americane. Discuţia şi în cadrul întrevederii pe care am avut-o cu vicepreşedintele american Joe Biden a fost una foarte clar structurată, accentele fiind puse pe sarcini şi acţiuni.”

Europa Liberă: Aţi spus că dialogul politic va cuprinde şi soluţionarea crizei transnistrene. Printre alte probleme ce ţin de regiune care vor fi, de exemplu, scutul anti-rachetă la Prut?

Marian Lupu:
„Nu, n-am deprins şi nu deprind să merg cu mesaje diferite în diferite capitale, fiindcă o asemenea practică de aplicare a dublelor strandarde nu aduce rezultate bune. Noi trebuie să fim sinceri în sarcinile pe care ni le stabilim. Neutralitatea Republicii Moldova este un lucru care nu se discută este poziţia mea şi cetăţenească, dar şi poziţia politică ca lider de partid şi ca şef de Parlament. Această neutralitate trebuie să fie consolidată. Neutralitatea ţării este un element substanţial în formula generală de soluţionare definitivă a problemei transnistrene, pe care motiv la Washington nu voi veni cu alte mesaje decît reconfirmarea statutului de neutralitate a ţării noastre. Avem mai multe subiecte de discutat fiindcă e nevoie de suportul Statele Unite şi pe cale de programe şi proiecte de asistenţă pentru Moldova, dar şi pe cale de influenţă politică a procesului de integrare europeană a ţării noastre. Avem interese comune şi în cadrul mai multor organizaţii europene regionale, avem subiecte care vizează, precum spuneam, dezvoltarea de relaţii economice, fiindcă avem rezerve şi la capitolul schimburi comerciale. Avem şi dorinţa conştientizată a noastră de a dispune de un flux de investiţii directe în economia ţării din partea investitorilor americani care au investit în Europa, în regiune. Ţine de interesul nostru strategic să dispunem de aceste investiţii şi în ţara noastră. Deci, e o gamă întreagă de subiecte care vizează atît dialogul politic , cît şi colaborarea sectorială în domeniu economic, în domeniu social, în domeniu umanitar, în domeniul investiţional.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG