Linkuri accesibilitate

Marian Lupu în SUA, reforma justiției și corupția, UEFA EURO 2012 ETC.


Președintele Parlamentului, Marian Lupu, proaspăt reales în fruntea Partidului Democrat, începe astăzi o vizită de cinci zile în Statele Unite.

Politicianul Sergiu Mocanu, un critic vehement al prim-vicepreședintelui democrat al Parlamentului, Vlad Plahotniuc spune că îi va aduce astăzi acestuia noi acuzații. Vineri, presa a publicat presupuse documente dintr-un proces de la Londra care ar dovedi că Plahotniuc ar fi cel care a încercat vara trecută să preia acțiunile câtorva bănci prin atacuri de tip rider. La congresul Partidului Democrat de sâmbătă, Plahotniuc a spus că sunt insinuări menite să-l discrediteze și a avertizat că nu va tolera asemenea acuzații.

O organizație de experți, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, va anunța astăzi rezultatele unei expertize la care a supus proiectele de lege pentru reforma judecătorească pentru a afla dacă acestea pot încuraja corupția.

În Grecia, sunt așteptate astăzi rezultatele oficiale ale alegerilor repetate de duminică, descrise de mulți drept cruciale pentru rămînerea țării îndatorate în zona euro.

Criza datoriilor din zona euro este unul din subiectele proeminente aflate pe agenda summit-ului G-20 care începe astăzi în capitala Mexicului. Va fi și prima ocazie de a se întâlni a președintelui american Barack Obama cu președintele rus, Vladimir Putin după revenirea acestuia la Kremlin pentru un nou mandat prezidențial.

La Paris, agenția de statistică va da publicității un raport anual despre economia Franței pe fundalul îngrijorărilor privind reintrarea economiei europene în recesiune.

La Moscova începe o nouă rundă de convorbiri între puterile internaționale și Iran pe marginea programului nuclear iranian. Negociatorii occidentali au spus că vor cere Iranului să oprească îmbogățirea uraniului până la cota de 20 la sută apropiată nivelului necesar la construcția bombei atomice.

Lidera opoziției democrate din Myanmar, Aung San Suu Kyi își continuă astăzi în Irlanda și Marea Britanie primul turneu în străinătate în peste două decenii. Sâmbătă ea a primit la Oslo premiul Nobel pentru Pace, care-i fusese decernat în 1991. Suu Kyi, care a petrecut 15 ani de arest la domiciliu între 1989 și 2010, nu părăsise nici o singură dată Myanmarul în acea perioadă, nici chiar când s-a aflat la libertate, de teamă că junta nu o va lăsa să revină acasă.

La Euro 2012, au loc astăzi meciurile finale ale grupei C. Croația joacă cu Spania la Gdansk, iar Italia cu Irlanda la Poznan. Ambele meciuri încep la ora 21 și 45.
XS
SM
MD
LG