Linkuri accesibilitate

Apel al societății civile din România


Manifestație de sprijinire a Institutului Cultural Român la festivalul alternativ Street Delivery, Bucureşti, 16 iunie
Manifestație de sprijinire a Institutului Cultural Român la festivalul alternativ Street Delivery, Bucureşti, 16 iunie

Mai multe ONG-uri din România au dat publicității un protest împotriva politizării administrației din această țară.


Mai multe organizații neguvernamentale din România au dat publicității un protest împotriva politizării administrației din această țară de către noua coaliție de centru-stînga de la Bucureşti.

Potrivit documentului citat, care se intitulează „Semnal de alarmă al societății civile”, coaliția de guvernământ condusă de premierul Victor Ponta continuă să se răzbune pe vocile independente din România şi să facă presiuni asupra televiziunii publice şi a agențiilor independente, în contrast total cu ceea ce aceeaşi coaliție propovăduia cu doar trei luni în urmă, când era în opoziție.

Documentul ONG-urilor româneşti mai face referire la demiterea fără nici o explicație a şefului Arhivelor Naționale din România, atrage atenția la trecerea prin ordonanță de urgență a Institutului Cultural Român sub tutela Senatului, şi la încercările de a interveni pe față în mersul justiției în ce priveşte procesul de corupție în care este judecat fostul premier social-democrat Adrian Năstase.

Organizațiile semnatare au anuțat că se vor adresa Avocatului Poporului din România şi vor lupta în justiție împotriva actelor nejustificate ale guvernului român de politizare a administrației.

Declarația este semnată de Cristina Guseth - Freedom House Romania, Sorin Ioniţă - Expert Forum (EFOR), Cristian Ghinea - Romanian Center for European Policies (CRPE), Magda Cârneci - Grupul pentru Dialog Social (GDS), Ioana Avădani - Center for Independent Journalism (CJI), Florian Mihalcea - Societatea Timişoara, Roxana Wring - ProDoMo şi Oana Preda - CeRe.

Precizăm că în cadrul ediției din acest an al festivalului alternativ Street Delivery care se defăşoară în aceste zile de la Bucureşti a avut loc un proces spontan împotriva trecerii Institutului Cultural Român sub tutela Senatului. Protestul, care a luat forma unui lanț uman, a fost organizat o organizație non-profit numită Asociația Română pentru Cultură, Educatie şi Normalitate - ARCEN.

Această asociație organizează luni 18 iunie o manifestare de susținere publică a Institutului Cultural Român, intitulată „Mișcarea Papioanelor” .

Potrivit unui document oficial al ARCEN „Mișcarea Papioanelor” nu este doar un grup de protest, ci și un grup al celor care cred că România are nevoie azi, mai mult ca oricând, de o Cultură si o elită autentică.

Cităm din comunicatul ARCEN: „Papionul se poartă, luni, 18 iunie, de la ora 19.00 la 19.30 în fața Institutului Cultural Român din București. Institutul Cultural Roman înseamnă mai mult decît cred cei din Guvernul României!

Manifestul în 5 puncte:

1) Retragerea OUG Nr.27 din 13.06.2012 (noua Lege ICR)

2) Respecatarea mandatului actualei conduceri ICR (până in ianuarie 2013)

3) Menținerea unei conduceri a Institutului Cultural Român din rândul intelectualilor

4) Promovarea și finanțarea proiectelor pe criterii de profesonalism și fără intervenții și decizii politice

5) Respectarea oamenilor de cultură în spațiul public românesc”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG