Linkuri accesibilitate

Esențial este să putem separa viața particulară de nevoile crescânde ale unei lumi panicate


Jurnalul săptămânal cu Dionis Cenuşă.


Născut la 18 noiembrie 1983 în orașul Fălești. Absolvent al Facultății de Relații Internaționale,Științe Politice și Administrative, Universitatea de Stat (USM), specialitatea Relații Internaționale.Masteratul obținut în Științe Politice, la USM. Începe să publice articole în 2007. Primele cercetări au fost scrise în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup", începând cu 2006. Redactor-șef al portalului www.europa.md, în cadrul Fundației Soros-Moldova (2009-2012). Colaborări cu „Foreign Policy România“ și „Dilema Veche” (România), dar și mass-media online și tradiționale din Republica Moldova. Analist politic, jurnalist freelancer și cerecetător independent, blogger.

Luni

Fac exerciții ascultând muzică dansantă, iau dejunul… După aceasta începe ziua de lucru. În responsabilitatea mea intră să redactez și să public ceea ce împreună cu colegii mei scriem. Fotbalul și ieșirea lui Vadim Mișin din PCRM marchează și această săptămână. Gestul veteranului comunist a scos din sărite comuniștii și ca urmare a bulversat scena politică, lucruri pe care le-am analizat pe blogul meu. Seara, m-am delectat cu varianta engleză a revistei germane „Spiegel”, pe care o răsfoiesc virtual zilnic. Am adormit foarte târziu. Euro-2012 m-a uimit, dar fără emoții mari, cu victoria vecinilor din Est și egalitatea deloc surprinzătoare în meciul Anglia-Franța. Ochii i-am închis după ce le-am spus persoanelor dragi un „noapte bună” pe rețeaua de socializare.

Marți

Ziua a debutat cu dejunul pregătit de mama care mereu insistă să ma dezmierde pe mine și fratele meu cu bucate gustoase. Înainte de toate fac niște exerciții. După care savurez terciul presărat cu stafide și ceaiul din ierburi cu o brânzică. La serviciu toată lumea discută despre același Mișin, dar și despre acuzațiile „cu multe zerouri” lansate de Mark Tkaciuk la adresa lui Igor Dodon. Ultimul i-a incriminat sfetnicului lui Vladimir Voronin că se droghează. Interesant chiar consumă ceva halucinogen și cât de răspândită este narcomania politică la propriu. Blogul a rămas intact, vreau să văd ce va urma. Merg să mă descarc de energia negativă la sala de forță. Fotbalul de la Euro-2012 se pare a fi la fel dur ca și politica noastră și a altora. Cehii le pregătesc grecilor biletele de retur fără vreo milă. Asta în timp ce rușii nu reușesc să se impună în fața gazdei Euro-2012 - Polonia, obținând o egalite considerată de mine de natură “geopolitică”. Citesc niște articole de pe „Spiegel”, „EuObserver” și „Le Monde”, pentru a intra în detaliile politicii europene în care tind să mă specializez. Adorm după ce scanez rețeaua de socializare și îmi revăd prietenii cei mai apropiați.

Miercuri

Dimineața resimt efectele exercițiilor făcute ieri la sală, dar e zi de lucru și trebuie să o încep cu dejunul meu clasic. Știrile inundă cu informații despre BAC și practicile urâte ale Centrului anticorupție, care percheziționează fetele și caută telefoane mobile în cele mai intime locuri. E un fel de “aprilie 2009”dar în domeniul educației, mai ales că elevii sunt hiper-stresați din cauza examenelor dificile. Trădarea lui Mișin discutată în amănunt de toți - bloggeri, jurnaliști, comentatori și analiști politici. Comuniștii spun că Mișin este victima șantajului lui Vlad Filat. Toți înțeleg că PCRM-ul a pierdut mulți lideri notorii, dar se pară că nu pe toți. Mă domină o nostalgie amestecată cu melancolie, rețin senzațiile prin niște postări pe rețeaua de socializare. La Euro-2012 Germania și Portugalia merg înainte cu puncte, Danemarca și Olanda pierd. Citesc presa electronică înainte de culcare și conversez copios cu cei dragi aflați la distanță.

Joi

Nici astăzi nu renunț la un dejun sănătos, pregătit de mama. Ceva foarte plăcut ce îți încarcă ziua cu căldură și dispoziție bună. Evenimentul zilei este revenirea comuniștilor în prim plan, cică vor să scoată țara de sub o guvernare „uzurpatoare”, uitând că vor activa într-un parlament poreclit tot de ei ca „nelegitim”. Democrații pregătesc un congres extraordinar, iar socialiștii vor să-și celebreze jubileul. Mai puțin stres, dar muncă foarte multă, însă este mai bine decât a fost. O seară grea la sala de forță, unde tot mai puțină lume merge. Vară sau fotbal? Motivele sunt variate, dar fiecare alege pentru sine. Privesc un film spaniol, subtitrat, deoarece limbă încă îmi este străină. Euro-2012 aduce noi învingători și învinși. Verific pulsul rețelei de socializare, din scopuri de serviciu, profesionale, dar și foarte personale.

Vineri

O zi începută ca altele, dar cu anumite excepții. Merg la o masă rotundă la Centrul pentru Informare și Documentare NATO unde vorbim despre impactul summit-ului de la Chicago. Serviciul mă scufundă în lumea știrilor, politicul domină, dar respir adânc și muncesc. Recapitulez și înțeleg că săptămâna fost complicată pentru mine, echipele de fotbal de la Euro-2012 și fanii lor bătăioși, dar în special pentru amatorii de politică și sărmanii de la BAC. Pământul continuă să se miște și noi împreună cu el. Criza euro trebuie rezolvată, BAC-ul susținut cu brio, comuniștii aduși în lumea reală și altele. Dar esențial este să putem separa viața particulară de nevoile crescânde ale unei lumi panicate.
XS
SM
MD
LG