Linkuri accesibilitate

Abia reîntorşi în Parlament, deputaţii comunişti au cerut înfiinţarea mai multor comisii de anchetă


t

Dumitru Diacov: „O să ducem la capăt povestea aceasta, dle Voronin, nu aveţi grijă. Aveţi grijă de deputaţii dv. să nu plece mai departe”.


Deputaţii comunişti au cerut mai întîi investigarea cazului democratului Valeriu Guma, despre care presa a scris că ar fi fost condamnat de o instanţă din România pentru încercarea de a mitui un funcţionar român. În replică, speakerul Marian Lupu a spus că sentinţa nu este una definitivă şi că nu va expune votării o astfel de iniţiativă atâta timp cât deputatul este protejat de prezumţia nevinovăţiei:

„Da, mersi pentru propunere. Doar că procedura respectivă nu a ajuns la o decizie finală şi funcţionează principiul prezumţiei nevinovăţiei. Dacă se face justiţie, ea se face nu prin metode dictatoriale.”

Şi democratul Dumitru Diacov i-a luat apărarea deputatului democrat:

„Domnul Guma nu are nevoie de avocaţi din partea PCRM. Dl. Guma nu este vinovat, noi suntem absolut liniştiţi. O să ducem la capăt povestea aceasta, dle Voronin, nu aveţi grijă. Aveţi grijă de deputaţii dv. să nu plece mai departe”.

Următorul deputat democrat care ar trebui, în opinia comuniştilor, anchetat de o comisie parlamentară specială, dar şi suspendat din funcţie pe perioada anchetei, ar fi adjunctul din Parlament a lui Marian Lupu, Vlad Plahotniuc. Este deputatul despre care doi oameni de afaceri, aflaţi într-un conflict îndelungat cu el, au declarat ieri că ar sta în spatele celor mai răsunătoare atacuri raider din Republica Moldova. Cei doi au făcut trimitere la o instanţă din Londra care ar fi obţinut probe că firmele lui Plahotniuc ar fi cele implicate în preluările ostile de acţiuni de la VictoriaBank, Banca de Economii si ASITO, iar deputatul comunist Grigore Petrenco a explicat Europei Libere de ce a cerut suspendarea lui Plahotniuc înainte de confirmarea spuselor celor doi businessmani:

„Este afectată imaginea Republicii Moldova. Credem că ar trebui să fie suspendat pe perioada anchetei, dar am văzut reacţia neregulamentară a lui Lupu - el nici nu a supus votului problema. Nu ştu cine e şef acolo: Lupu asupra lui Plahotniuc, sau Plahotniuc asupra lui Lupu…”

Previzibil, democraţii au spus că cele două cereri fac parte din ceea ce ei numesc “provocări politice” înainte de congresul de sâmbătă al partidului. L-am întrebat însă pe Valeriu Streleţ, şeful grupului parlamentar al liberal-democraţilor, cât de întemeiate găseşte demersurile opoziţiei:

„În fond, arată totul mai degrabă ca o încercare de a ieşi în evidenţă a comuniştilor. Urmează ca Partidul Democrat să se expună. Avem toată încrederea că partenerul nostru îşi urmăreşte cu atenţie posibilele dificultăţi interne şi în cazul în care va găsi de cuviinţă să se sesizeze, avem deplina încredere că o va face la timpul cuvenit”, ne-a spus Valeriu Streleţ.
XS
SM
MD
LG