Linkuri accesibilitate

Partidul Democrat vrea să-şi crească electoratului din aceeaşi zonă de convingeri de care este interesat şi PCRM.


Valentina Ursu în dialog cu Marian Lupu (II)

Europa Liberă: Congresul de sîmbătă cu surprize, fără surprize, ce vă propuneţi, ce schimbaţi, ce lăsaţi în tact, în conducerea partidului, în programul de activitate al partidului? Sunteţi o formaţiune de centru stânga, un segment pe care se înghesuie acum foarte multe partide.

Marian Lupu:
„Nu există decât două partide parlamentare actualmente este vorba despre PD şi PCRM. PCRM devenind în timp un partid radical de stânga extremă şi ca formă, conţinut şi comportament. În mod evident Republica Moldova are nevoie de un centru stânga puternic, dar o stângă modernă, contemporană, una deloc radicală. ”

Europa Liberă: Ambele formaţiuni luptaţi pentru acelaşi electorat să înţeleg?

Marian Lupu:
„Şi în acest sens, PD îşi pune sarcini foarte concrete de dezvoltare şi de creştere pe contul electoratului din aceeaşi zonă de convingeri de care este interesat şi PCRM. De altfel, aceasta este unica explicaţie, este la suprafaţă, de ce toate atacurile PCRM sunt îndreptate spre PD. Fiindcă toate celelalte partide, inclusiv alte două partide parlamentare nu sunt concurenţi cu PCRM, fiindcă se află completamente pe altă zonă electorală. Deci, noi vom lupta pentru aceşti alegători. Vom lupta civilizat, ca să venim cu argumente, convingeri, inclusiv în cadrul lucrărilor acestui Congres, pentru a extinde poziţia noastră în această zonă. ”

Europa Liberă: De ce anume în ajunul Congresului se ridică probleme asupra celor doi deputaţi domnului Guma şi domnului Plahotniuc?

Marian Lupu:
„Explicaţiile sunt la suprafaţă. Anume pe motivul că noi organizăm Congresul, anume pe motivul că în ajun de Congres avem şi datele sondajelor care demonstrează o creştere puternică PD, a ratingului conducerii PD, aceste lucruri nu pot să nu deranjeze oponenţii noştri, pe alocuri chiar inamicii noştri. Deci, sunt nişte făcături care în mod special au fost pregătite şi lansate ca dezinformare, ca manipulare în ajun de Congres, în speranţa ca acest lucru cumva va umbri evenimentul propriu-zis, cumva va debusola echipa PD. Însă toate aceste încercări stângace nu fac decât să-mi genereze un zâmbet de compătimire, fiindcă sunt procese pornite, procese ireversibile, concurenţi de ai noştri care au rămas şi vor rămâne sub nivelul trecerii pragului electoral. sunt alţi concurenţi care au intrat într-un proces de cădere, de dezagregare, de dezintegrare.”

Europa Liberă: Colegi de-ai dvs. de partid au confirmat că domnul Plahotniuc va fi prim-vice preşedinte al PD, în timp ce PL insistă să-l debarce din funcţia de prim-vice speaker.

Marian Lupu:
„La şedinţa Consiliului Naţional în anul 2010, de atunci noi am avut o decizie preliminară că colegul nostru de fapt ocupă funcţia de prim-vice preşedinte. În cadrul Congresului noi nu vom face decât să confirmăm acele decizii care la nivel preliminar au fost adoptate cu mai mult de doi ani în urmă. Acum, cu poziţia colegilor de la PL, îmi este foarte greu să înţeleg această poziţie. Fiindcă funcţia de prim-vice preşedinte a Parlamentului este deschisă şi este oferită colegilor noştri. Noi suntem în continuare în aşteptarea candidaturii, fiindcă eu ca preşedinte de Parlament trebuie să înaintez această candidatură pentru a fi supusă votului. Nu am primit nici o propunere până în ziua de astăzi, totul depinde de colegii noştri.”

Europa Liberă: Ei zic că Alianţa trebuie să le propună funcţia de prim-vice preşedinte al Parlamentului.

Marian Lupu:
„Nu este aşa, fiindcă procedurile sunt foarte simple, deci, ei au dreptul la această funcţie. Mai mult ca atât, odată ce toate părţile recunosc şi nu neagă acest drept al liberalilor să înainteze candidatura la funcţia respectivă, ei trebuie doar să o facă. Să vină să-mi adreseze mie această propunere pentru ca eu, potrivit Regulamentului Parlamentului, să înaintez candidatură propusă de PL la această funcţie.”

Europa Liberă: Cum puteţi să o înaintaţi dacă domnul Plahotniuc este prim-vice preşedinte al Parlamentului, iar ei insistă anume pe această poziţie.

Marian Lupu:
„Nu există nici o limitare în numărul vice-preşedinţilor, în general şi a prim-vice președinților, în particular.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu zice că nu mai vrea încă o funcţie pentru că asta mai înseamnă doi consilieri, mai înseamnă o maşină, mai înseamnă salariu.

Marian Lupu:
„Nu este problemă în acest caz dacă colegii noştri care până în ziua de astăzi nu au venit să susţină reforma şi optimizarea structurii aparatului Parlamentului şi o blochează de mai multe luni de zile. Ca ieşire din situaţie ar putea să fie o delegare din cota consilierilor, de la fracţiunea PL sau din comisiile respective, dacă atât de mult sunt preocupaţi de raţionalizarea bugetului şi structurii de personal. Iată suntem deja la aproape trei luni de zile de la alegerea şefului statului şi pe motivul ne-acceptului colegilor noştri de la PL nicidecum nu reuşim să ducem până la bun sfârșit deciziile care vizează optimizarea şi structurii de personal, dar şi optimizarea bugetului printr-o economisire substanţială a mijloacelor bugetare care sunt cheltuite pentru Parlament. Cu cât mai mult va continua această blocare a reformei, cu atât mai mulţi bani sunt cheltuiţi din buget pentru structura actuală a Parlamentului. eu gândesc că colegii noştri ar trebui totuşi odată şi odată să decidă asupra priorităţilor.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că domnul Plahotniuc rămâne în funcţia de prim-vice preşedinte?

Marian Lupu:
„Atât timp cât noi avem posibilitatea rezolvării acestei probleme în cadrul legal, în cadrul Regulamentului Parlamentului, toată lumea trebuie să dea dovadă de calm, linişte, echilibru, să nu condiţioneze anumite lucruri fiindcă dreptul PL nu este îngrădit de nimeni. Ei au dreptul la un prim-vice preşedinte, eu şi mâine sunt gata să înaintez această propunere în cadrul plenului Parlamentului din momentul în care PL îmi prezintă candidatura. Iar de a condiţiona, că da noi înaintăm , dar în condiţiile că voi face doi, trei, patru, cinci, aceste lucruri nu sunt fixate nicăieri în cadrul legal şi nu gândesc că trebuie să mergem pe calea de propuneri radicale sau pe nişte teme care ar viza nişte interese înguste, corporative de partid mai puţin înţelese pentru mine.”

Europa Liberă: De ce SIS-ul nu are un director?

Marian Lupu:
„Fiindcă până în ziua de astăzi nu avem propunerea făcută din partea şefului statului către Parlament. Însă această verigă nu este decât o verigă intermediară în cadrul acestei numiri. Deci, noi aşteptăm de la colegii de la PL înaintarea candidaturii pentru ca ea să fie discutată şi în ultimă instanţă să fie propusă Parlamentului de şeful statului.”
XS
SM
MD
LG