Linkuri accesibilitate

Muzicienii ruși în sprijinul opoziției anti-Putin


Liderul de orchestră și producătorul Vasili Șumov.

Întemnițarea oamenilor înainte de a fi judecați – oameni care n-au furat și n-au ucis pe nimeni – este o rămășiță a comunismului.


Opoziția rusă a anunțat că intră într-o lungă vacanță de vară, după așa-numitul marș al milioanelor împotriva lui Vladimir Putin de la sfârșitul săptămânii trecute. Dar faptul că nu va organiza alte proteste de masă în viitorul apropiat – următorul este planificat abia pentru octombrie - nu înseamnă că opoziția rusă va sta cu gura închisă, după cum veți auzi într-o relatare pregătită de corespondenta noastră Claire Bigg și rezumată de Alexandru Eftode.

Ceea ce ați auzit este un apel mânios la deșteptare adresat rușilor în cântecul Vremya-X de către formația punk Louna. Este unui din peste 230 de cântece dintr-o colecție online, „Albumul Alb”, în care cântăreți cunoscuți și muzicieni amatori deopotrivă își exprimă nemulțumirea față de cei 12 ani de regim al lui Vladimir Putin, revenit luna trecută la Kremlin pentru un al treilea mandat prezidențial.

Colecția a fost publicată la adresa: http://publicpost.ru/infographic/id/27/#13 de către un grup de inițiativă condus de muzicienii Aleksandr Lipninsky și Vasily Șumov. Chiar dacă numeroși cântăreți s-au alăturat până acum protestelor anti-Putin, Lipninsky a declarat Europei Libere că aceștia nu au reușit încă să contribuie substanțial la întărirea mișcării de opoziție.

„«Albumul Alb» va astupa cu totul aceasta breșă, acesta este scopul. În genere, cultura și mai ales muzica au menirea să asaneze climatul social, să le trezească oamenilor sentimente înălțătoare”.

Yury Slevciuk, liderul formației populare DDT, un cântăreț călit în protestele opoziției, este probabil cel mai faimos de pe albumul lui Lipninsky și Shumov, cărora le-a oferit cântecul „Svoboda".

Câteva cântece de pe „Albumul Alb” sunt dedicate formației punk Pussy Riot. Trei dintre membrele formației, inclusiv două cu copii mici rămași acasă, se află în detenție pentru că au interpretat un cântec anti-Putin în principala catedrală ortodoxă de la Moscova în februarie. Dacă sunt condamnate pentru huliganism pot primi până la 7 ani de închisoare.
Rapperul Syava le-a dedicat o odă, „Malyava".

Aleksandr Lipninsky spune că ar dori să obțină cu „Albumul Alb” ca următoarele alegeri să fie corecte și să fie eliberate fetele de la Pussy Riot. „Chiar dacă nu am fost de acord cu concertul lor, întemnițarea oamenilor înainte de a fi judecați – oameni care n-au furat și n-au ucis pe nimeni – este o rămășiță a comunismului, bolșevicilor, regimului terorii din trecut”.
XS
SM
MD
LG