Linkuri accesibilitate

Horia Roman Patapievici și ordonanța de urgență a guvernului care schimbă legea de funcționare a ICR (Hotnews).


Presa de la Bucuresti de astazi este interesata de evolutiile de ultima ora din Partidul Liberal Democrat, unde jumătate din conducerea partidului a demisionat dupa analiza rezultatelor obtinute la alegerile locale. Tania Radu.

Cotidianul Adevarul publica un articol de opinie semnat de Malin Bot despre disputa cine trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul European: presedintele sau premierul? De la bun inceput, comentatorul gaseste ca dezbaterea, desi interesanta, e croita gresit: raspunsul la intrebarea cu pricina se gaseste clar in Constitutie si, daca nu mai este potrivit cu realitatile din Romania de azi, masura cofrecta este modificarea Constitutiei, nu cearta/negocierea pe acest subiect.

„NImeni, nici chiar presedintele si prim-ministrul nu trebuie sa aiba dreptul sa se inteleaga in afara cadrului legal”, considera Malin Bot, care leaga insa acest scandal de unele gesturi facute in ultima vreme de seful executivului, Victor Ponta. Desi jurist cu studii solide, nu a ezitat sa fie prezent la deschiderea Proiectului Palas, la Iasi, un proiect declarat ilegal de trei instante. Si nici sa defileze, in ziua alegerilor, brat la brat cu primarul din Baia de Fier condamnat definitiv pentru acte de coruptie. Modul in care premierul provoaca o situatie neconstitutionala tradeaza lipsa de respect pentru lege - mai spune comentatorul de la Adevarul.

Site-ul Hotnews a postat in aceasta dupa amiaza declaratiile facute de presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici intr-o conferinta de presa despre ordonanta de urgenta care schimba legea de functionare a institutiei. Ordonanta trece ICR-ul de sub autoritatea presedintelui Romaniei sub autoritatea Senatului, care va numi conducerea institutiei si o treime dintre membrii consiliului de conducere. Aceste atributii apartineau in legea modificata sefului statului.

Patapievici a comentat argumentele care au justificat adoptarea de catre guvern a ordonantei de urgenta: nevoia de a face transparenta cheltuirea bugetului ICR si, respectiv, depolitizarea institutiei. Transparenta este deja asigurata in totalitate, si constant, din 2005 incoace, rapoartele anuale ale institutiei sunt accesibile pe site pentru oricine. Cat despre politizare, ea va incepe abia acum, a spus Patapievici, pentru ca Senatul este o structura politica si va face numiri respectand algoritmul politic.

Legea de functionare a ICR, modificata prin ordonanta de ieri, dateaza din 2003, cand premier PSD era Adrian Nastase, iar presedinte Ion Iliescu. Plasarea institutiei sub autoritatea statului a fost atunci considerata tocmai o garantie a depolitizarii. Astazi, tot un guvern PSD gaseste ca formula duce la politizare, a mai subliniat presedintele Institutului Cultural Roman, citat de Hotnews.

Revista 22 preia de pe site-ul contributors.ro articolul lui Radu Vancu, care sustine ca modificarea legii Institutului Cultural Roman are o singura miza: debarcarea lui Patapievici. Conteaza optiunea lui politica pro-Basescu si nu performantele exceptionale ale Institutiei.

Cristian Ghinea semneaza un lung PS la un articol publicat pe acelasi site, in care avertizeaza guvernul Ponta ca societatea civila din Romania nu-i va tolera la nesfarsit masurile irationale de radere a unor institutii care functioneaza. Indemnul nu suna tocmai prietenos: „Baieti, faceti un mic dus rece, calmati-va!”.
XS
SM
MD
LG