Linkuri accesibilitate

„Pedagogii, nu elevii, pun la cale admiterea unei note bune prin bani”


În cinci centre de bacalaureat au fost găsite 289 de telefoane mobile, deși elevii nu aveau voie să le ia cu ei în sălile de examen.


Dupa mai multe incalcari ce s-au facut la examenele de bacalaureat de pina acum, ministrul educatiei si-a anuntat intentia sa revada felul in care se sustine examenul de absolvire la liceu. Anuntul a fost facut dupa o sedinta convocata azi cu presedintii centrelor de bacalaureat la care le-a cerut, inaintea examenului de miine, sa respecte intocmai metodologia si sa fie mai vigilenti. Asta dupa ce zilele trecute au fost demisi din cauza abaterilor inca a cinci presedinti ai centrelor si au fost anulate peste 30 de lucrari ale elevilor care au incercat sa copieze. Detalii are Lucia Diaconu.

Nemulţumit de felul în care decurg lucrurile, Mihail Şleahtiţchi a declarat că ministerul se gîndeşte să introducă la sesiunea viitoare aparatele de bruiaj în centrele de bacalaureat şi chiar să schimbe modalitatea de examinare, aşa încît să-i descurajeze şi pe această cale pe absolvenţii de liceu să recurgă la copiat şi mituire.

Ministrul Mihai Sleahtițchi
Ministrul Mihai Sleahtițchi
„Este important să vedem cum gîndeşte elevul, în ce măsură el poate fi coerent şi consistent în declaraţiile sale. Or, dacă nu ai o pregătire de foarte mulţi ani, ştim cu toţii că nu poţi să-ţi exprimi ideile tale. La anul poate vom merge pe calea franceză, instalînd aparate care vor asigura aparate de bruiaj în spaţiile educaţionale, pentru a nu le permite elevilor să recepţioneze această informaţie.”

La ultimul examen, colaboratorii Centrului Anticorupţie au descins în cinci centre de bacalaureat unde au găsit 289 de telefoane mobile, chiar dacă elevii nu aveau voie să le ia cu ei în sălile de examen. Lucrările acestora nu au fost anulate, pentru că „telefoanele nu erau asupra elevilor,” se arată într-un comunicat al Ministerului. Dar acesta a fost unul din motivele pentru care 5 preşedinţi ai centrelor de bacalaureat din ţară au fost demişi şi zeci de asistenţi din sălile de examen au fost înlocuiţi după examenul la limba străină, după ce s-au constatat mai multe încălcări.

Urmare a acestor acţiuni, la şedinţa de azi a legislativului
Stela Jantuan
Stela Jantuan
deputatul democrat Stela Jantuan a solicitat audierea în Parlament a ministrului educaţiei, iar liderul PL, Mihai Ghimpu a criticat acţiunile Centrului Anticorupţie, cerînd să fie audiaţi procurorul general şi directorul CCCEC.

Mihai Ghimpu: „Eu înţeleg că trebuie combătută corupţia, dar nu în felul şi cu metodele acestea. Să te duci să spui sus, mîinile la perete, să te duci să controlezi şi să umileşti copiii ăştia. Corupţia nu-i printre elevi. Dar ca organe erau obligate să folosească legea aşa încît să afle dacă acolo, în liceul acela pedagogii pun la cale admiterea unei note bune prin bani,” a explicat motivele nemulţumirii sale Mihai Ghimpu într-un interviu la Europa Liberă.

Ministrul Şleahtiţchi s-a abţinut să dea apreciere acţiunilor ofiţerilor Centrului Anticorupţie, iar şeful Direcţiei de urmărire penală a instituţiei Bogdan Zumbreanu a respins toate acuzaţiile, afirmînd că legea s-a respectat cu stricteţe.

Bogdan Zumbreanu (CCCEC)
Bogdan Zumbreanu (CCCEC)
Bogdan Zumbreanu: „Ofiţerii Centrului au intrat în sălile unde au fost susţinute examenele doar după finalizarea acestora. Niciun elev absolut nu a fost pus la perete cu mîinile în sus sau nu ştiu cum. Toate acţiunile noastre s-au desfăşurat în prezenţa observatorilor sau a reprezentanţilor Ministerului Educaţiei. Cît priveşte utilizarea detectorului de metale nu este o tehnică interzisă. Utilizarea acestuia nu a fost de natură să intimideze sau să aducă careva prejudicii drepturilor şi libertăţilor persoanelor respective.”

Azi, ministrul Şleahtiţchi i-a convocat pe toţi preşedinţii Centrelor de bacalaureat şi le-a cerut să nu admită abateri de la metodologia de desfăşurare a examenelor. Mîine elevii urmează să susţină proba la istorie şi matematică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG