Linkuri accesibilitate

Franța: o poziție tranșantă în cazul Siriei


Demonstrație de protest la Damasc împotriva președintelui al-Assad la 12 iunie 2012

Parisul intenționează să ceară la ONU o intervenție în Siria în caz de nerespectare în continuare a planului de încetare a focului.


Europa a impus deja in repetate rinduri sanctiuni Siriei, insa s-a abtinut pina acum de la initiative mai concrete, cum ar fi propunerea, sau sugerarea, unei interventii directe.

Aceasta initiativa i-a revenit insa Frantei, care miercuri, prin vocea ministrului sau de externe, a spus ca Siria se afla acum in plin razboi civil si a anuntat ca va cere acordul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite pentru o interventie care, in mod logic, ar trebui sa aiba o componenta militara.

De altfel, nu doar ministrul de externe al Frantei, Laurent Fabius, dar si cel al Angliei, William Hague, au folosit expresia de „razboi civil" in legatura cu situatia din Siria.

Ministrul francez Laurent Fabius a fost insa mult mai explicit decit cel britanic, precizand ca Franta va invoca capitolul 7 al Cartei ONU, care le permite statelor membre sa foloseasca orice mijloace, inclusiv forta militara, pentru a impune aplicarea unei rezolutii a Natiunilor Unite. Rezolutia ar consta in a obliga regimul lui Bashar al-Assad sa respecte si sa aplice planul de incetare a focului redactat de fostul secretar-general al ONU Kofi Annan, care a servit, scurta vreme, drept mediator.

Este prima oara ca un guvern european adopta o pozitie atat de transanta in chestiunea Siriei, Franta mergand aici mult mai departe decit severele condamnari ale Statelor Unite si ale altor guverne occidentale. Laurent Fabius a mai spus ca o prima masura concreta, inaintea unei interventii militare, ar fi impunerea unei zone de interdictie de zbor deasupra Siriei, ceea ce ar impiedica guvernul sa foloseasca elicoptere si avioane de lupta impotriva opozantilor.

Anuntul Frantei ca va solicita Natiunilor Unite o interventie in Siria in caz de nerespectare in continuare a planului de incetare a focului vine pe fundalul tensiunilor crescinde dintre Washington si Moscova, care se acuza reciproc ca ar arma una sau alta din partile ce se infrunta in Siria, Rusia fiind acuzata ca ar furniza armament guvernului, si acuzand la randul ei America si occidentul ca inarmeaza opozitia.

Rusia, impreuna cu China, sint principalii sprijinitori ai regimului de la Damasc si ambele tari au un drept de veto in Consiliul de Securitate ONU. Franta a cerut o reuniune la virf in chestiunea Siriei, cu participarea Rusiei, reuniune ce ar putea avea loc la Paris pe 6 iulie.
XS
SM
MD
LG