Linkuri accesibilitate

Momentele de criză trebuie tratate cu responsabilitate politică


Gh. Cojocaru: „există forțe politice care urmăresc să reformateze componența actualei guvernări liberale și democrate”.


Istoricul şi analistul politic Gheorghe Cojocaru crede că în actualele condiţii din parlament ar putea fi posibil ca liberalii să fie obligaţi să părăseasca guvernul.

Gheorghe Cojocaru: „Ruperea încă a unei facțiuni din rândurile PCRM a dat naștere unor speculații precum că în curând, poate la toamnă, formatul actualei guvernări va cunoaște modificări importante. Asta se va întâmpla dacă cei trei parlamentari foști membri ai Partidului Comuniștilor se vor asocia cu gruparea socialistă a lui Igor Dodon și, astfel, împreună, vor forma o fracțiune parlamentară care să ia locul liberalilor în arcul guvernării.”

Europa Libera: Un asemenea scenariu a fost creionat de Igor Dodon imediat după abandonul PCRM de către grupul celor trei deputați în frunte cu Vadim Mișin. Vi se pare plauzibil?

Gheorghe Cojocaru:
„Tema modificării actualului format al guvernării este una frecvent și de mai mult timp abordată de liderul socialiștilor, ceea ce pare să confirme că există forțe politice care urmăresc, într-adevăr, să reformateze componența actualei guvernări liberale și democrate. Și întotdeauna când se vorbește despre aceasta este vizată doar o singură componentă – cea reprezentată de Partidul Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu. Ca așa ceva să se întâmple, bineînțeles, nu este suficient ca doar cineva să vrea înlăturarea liberalilor de la guvernare.”

Europa Libera: Urmărim cu toții polemica neîntreruptă, practic, dintre pereții Parlamentului sau din afara lor, între Igor Dodon și Mihai Ghimpu. Care este miza acestor atacuri reciproce?

Gheorghe Cojocaru:
„Ele fac parte din competiția politică și sunt ca și inevitabile, mai ales, că cei doi lideri sunt exponenți ai unor seturi de valori divergente. Miza acestei competiții este de a prinde pe picior greșit adversarul ideologic, de a-l expune oprobiului opiniei publice și de a-l descalifica, pentru a obține un câștig de imagine.”

Europa Libera: Ce ar trebui, totuși, realmente, să se întâmple pentru ca actuala guvernare să accepte acest scenariu al reformatării?

Gheorghe Cojocaru:
„Probabil, ar trebui ca unul din cele trei partide ale Alianței pentru Integrare Europeană să nu mai respecte Acordul de guvernare și să ofere, astfel, motive partenerilor pentru a pune în discuție oportunitatea menținerii actualei formule de guvernământ.”

Europa Libera: Vi se pare reală o asemenea evoluție?

Gheorghe Cojocaru:
„Nu cred că se va ajunge până la un asemenea punct, pentru că nici unul dintre cele trei partide din Alianță nu ar avea de câștigat ceva de pe urma unor înaintări de polițe ireconciliabile către partenerii de guvernare. Eventualele momente de criză care pot apare pot fi tratate cu maximă atenție și responsabilitate politică în interiorul arcului puterii care acum ar trebui să aibă ca prioritate absolută eficiența și rezultativitatea actului de guvernare.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG