Linkuri accesibilitate

Agenda zilei


Principalele evenimente din Republica Moldova şi din lume de joi, 14 iunie.


Interne

Astăzi are loc o nouă şedinţă în plen a parlamentului, în absenţa fracţiuni PCRM, care a decis să continue boicotarea lucrărilor legislativului de la Chişinău. Ieri, Biroul permanent a respins o iniţiativă legislativă a comuniştilor, legată de funcţionarea presei şi libertatea de expresie.

La Bruxelles continuă negocierile între Moldova şi Uniunea Europeană privind încheierea unui acord de liber schimb comercial. Problemele de la bacalaureat fac subiectul unei noi conferinţe de presă a ministrului educaţiei Mihail Şleahtiţchi.

Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei expune documente ale Muzeului Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice "Moldova sovietică: între mituri şi Gulag". Expoziţia reuneşte 620 de piese: fotografii, documente, scrisori din Siberia, afişe de epocă, lozinci şi foi volante antisovietice, obiecte personale ale foştilor deportaţi şi deţinuţi politici.

Emisiunea „La sfîrşit de săpămână cu Europa Liberă”, realizată de Valentina Ursu, va avea sîmbata aceasta ca subiect soarta deportaţilor în Gulag.

Externe

Consiliul de securitate ONU discută din nou despre criza din Siria iar adjunctul secretarului de stat american, Bill Burns va vizia Afganistanul, unde are loc şi o reuniune internaţională dedicată viitorului acestei ţări. De curând, Afganistanul a primit statut de observator în Organizaţia Regională de Cooperare de la Shanghai, la initiativa Rusiei.

Noul preşedinte al Serbiei, Tomislav Nikolic se va afla la Bruxelles, prima sa vizită în străinătate de la învestirea sa la începutul acesteo săptămîni. Iniţial oponent al integrării europene a Serbiei, Nikolic este acum un avocat al integrării iar vizita la Bruxelles marchează simbolic această schimbare de poziţie.

Parlamentul European va vota o rezoluţie privind protejarea minorităţilor din Iran.

În România, după înfrângerea suferită de partidul democrat liberal în alegerile locale de duminica trecută, este aşteptată schimbarea conducerii partidului la şedinţa de astăzi a Colegiului Director al PDL. Partidul democrat-liberal, fostul partid al preşedintelui Traian Băsescu, a pierdut cu o lună în urmă majoritatea în parlament şi guvernarea.

14 iunie este Ziua Internaţională a Donatorilor de Sânge şi tot astăzi, la New York, începe festivalul internaţional de film, organizat de Human Rights Watch.

Din programul Campionatului European de fotbal: în cadrul grupei C, Spania se întâlneşte cu Irlanda la Gdansk iar Italia înfruntă Croaţia la Poznan.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG