Linkuri accesibilitate

Nu există semnale că procesul de redobândire a cetăţeniei române se va modifica sau suspenda (Timpul)


După 4 luni de sabotaj şi boicotare a şedinţelor Parlamentului, deputaţii comunişti rămân „pe poziţii” (Ziarul de Gardă)

Ion Preaşca scrie în „Adevărul” că acţionarii celei mai mari întreprinderi de panificaţie, SA „Franzeluţa”, cer de la Guvern plata a 12 milioane de lei, pierduţi în urma producerii pâinii ieftine. Ştefan Chitoroagă, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare şi membru al Consiliului de Administraţie la această întreprindere a menţionat că SA „Franzeluţa” a fost obligată să producă pâine ieftină încă în anul 2003, în baza unei indicaţii verbale făcute de preşedintele de atunci, Vladimir Voronin. Solicitat de „Adevărul”, economistul Viorel Chivriga opinează că „menţinerea pâinii sociale în continuare şi alocarea de bani pentru a acoperi pierderile de la producerea ei va arăta cât de reformator este actual guvern”. Publicaţia aminteşte că în 2011, întreprinderea a înregistrat pierderi de 23 milioane de lei.

Agenţia de ştiri „Novîi Reghion” scrie că aşa-numitul Parlament de la Tiraspol are un nou speaker. Mihail Burla l-a înlocuit pe Anatolii Kamisnkii, după ce ultimul şi-a depus mandatul. Ziariştii îl citează pe politologul ucrainean Vitalii Kulik care crede că schimbarea preşedintelui parlamentului din stânga Nistrului ar fi în interesul Moscovei şi că pentru Ucraina aceste schimbări nu prezintă mare interes. Mihail Burla, este bine cunoscut în cercurile diplomatice din Ucraina, mai menţionează politologul de la Kiev.

George Damian menţionează în „Timpul” că „la Bucureşti este agitaţie mare - ca în orice perioadă de schimbare a puterii. Deocamdată, basarabenii care au cetăţenie română, dar nu au domiciliul în România nu au avut drept de vot în alegerile locale. Însă la alegerile generale din toamnă vor avea drept de vot, ceea ce face ca politica de la Bucureşti să intereseze la Chişinău./.../Noul guvern condus de Victor Ponta nu a anunţat niciun fel de modificări esenţiale în relaţia României cu Republica Moldova, iar proiectele stabilite de guvernele anterioare de la Bucureşti merg înainte. Nu există semnale că procesul de redobândire a cetăţeniei române se va modifica sau suspenda. România rămâne pe aceleaşi poziţii faţă de Republica Moldova - Prutul trebuie să unească, nu să dezbine”, conchide autorul.

După 4 luni de sabotaj şi boicotare a şedinţelor Parlamentului, deputaţii comunişti rămân „pe poziţii”. Cât poate continua acest boicot, au căutat să afle de la mai mulţi experţi reporterii de la „Ziarul de Gardă”. Preşedintele Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, Victor Popa, susţine că toate apelurile la responsabilizare morală şi încercările Comisiei şi ale majorităţii parlamentare de a convinge opoziţia comunistă să revină şi să-şi reia locul în Parlament nu au dat nimic. „Problema e că noi nu avem mecanismele necesare de retragere a mandatelor pentru eschivare de la exercitarea funcţiilor”, a declarat deputatul. În opinia fostului deputat Alecu Reniţă, protestul PCRM va dura atât cât va exista interesul politic al comuniştilor pentru acest boicot. „Cazul, care e un precedent în parlamentarismul de la Chişinău, trebuie reglementat legal, astfel încât mofturile politice să nu prevaleze asupra legii”, e de părere Alecu Reniţă.
XS
SM
MD
LG