Linkuri accesibilitate

Dosarul Schengen: între Consiliul UE și Parlamentul European


Eurodeputatul Carlos Coelho
Eurodeputatul Carlos Coelho

Un interviu cu europarlamentarul Carlos Coelho, raportor pentru mecanismul de evaluare a Spațiului Schengen.


Parlamentul european doreşte să aibă un cuvânt mai important de spus în unele din chestiunile comunitare – cum ar fi de exemplu acum – propunerea de a se reintroduce controalele la frontierele dintre ţările acordului de la Schengen. Parlamentarul portughez Carlos Coelho, de la Partidul Popular este unul dintre cei care doresc chiar să aducă în faţa instanţei Consiliul European. Iolanda Bădiliţă a stat de vorbă cu politicianul portughez pe acest subiect:

Conferinta Presedintilor grupurilor politice din Parlamentul European a hotarat joi 14 iunie 2012 - ca raspuns la decizia de saptamana trecuta a Consiliului UE, prin care Parlamentului i-a fost negata puterea de codecizie in privinta pachetului legislativ Schengen - sa suspende orice negociere cu Consiliul si cu Presedintia daneza a Uniunii Europene pe toate rapoartele care privesc noua guvernanta Schengen, precum si pe alte șapte dosare conexe.

Cu cateva zile in urma Comisia Europeana si principalele grupuri politice, Grupul Partidului Popular European, Socialistii si Democratii si ALDE/Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa anuntasera ca isi vor mandata presedintii sa declanseze procedura de chemare in instanta a Consiliului European.

Va fi nevoie insa de peste un an si jumatate pana cand, daca acest lucru se va intampla, judecatorii de la Luxembourg ar putea analiza si, spera eurodeputatii, a anula decizia Consiliului.

Daca liberalii o considera o declaratie de razboi la adresa Parlamentului, singura institutie europeana aleasa prin vot direct, socialistii, prin vocea presedintelui Hannes Swoboda cred ca UE nu isi poate permite ca spatiul Schengen „sa fie subjugat intereselor egoiste si arbitrare ale statelor membre intrucat acesta reprezinta o realizare fundamentala si ne-negociabila a intregii Uniunii in ansamblul sau".

„Presedintia daneza nu mai este un interlocutor credibil si de aceea ar trebui sa ne adresam presedintiei cipriote“, a spus presedintele grupului PPE, Joseph Daul.

Potrivit deciziei Consiliului de saptamana trecuta, statele membre ar putea sa isi inchida granitele pana la 30 de zile in cazul unor amenintari grave - cum ar fi evenimente sportive - pana la 10 zile in cazul unor situatii de urgenta, ca atacurile teroriste, si pana la 6 luni daca problemele la frontierele externe persista.

Iolanda Badilita a incercat sa afle cat de serioasa este criza dintre Parlament si statele membre in chestiunea revizuirii Schengen intr-un interviu cu europarlamentarul portughez Carlos Coelho (PPE), autorul raportorului privind reintroducerea controlului la frontierele interne Schengen in situatii de urgenta.

Europa Libera: Dle Coelho, a inceput Parlamentul European procedurile de chemare in judecata a Consiliului la Curtea Europeana de Justitie?

Carlos Coelho:
„Parlamentul European este gata sa faca acest lucru, dar mai intai trebuie sa asteptam publicarea deciziilor Consiliului pentru ca pana acum nu exista o decizie formala, oficiala a Consiliului. Noi mai speram totusi ca la nivelul Consiliului se va face in pas inapoi si se va renunta la decizia anuntata. Din ce inteleg, exista o contradictie intre ce s-a anuntat in presa si ce a facut in fapt Consiliul. Din punct de vedere legal, decizia inca nu a fost luata. Ea a fost doar anuntata.”

Europa Libera: Deci este prea devreme sa spunem ca saptamana aceasta, asa cum a anuntat deja ALDE, Conferinta presedintilor va demara procedurile de chemare in judecata.

Carlos Coelho:
„Presedintii de grup vor decide cu siguranta in acesta saptamana ca sunt gata sa inceapa procedurile. Se vor pune de acord. Insa pentru demararea procedurilor legale avem nevoie de textul hotararii, care nu stiu daca va aparea saptamana sau chiar luna aceasta.”

Europa Libera: Care vor fi pasii urmatori?

Carlos Coelho:
„Vom reactiona pe doua planuri. In plan politic vom intari ideea ca libera circulatie a populatiei in interiorul UE trebuie garantata. Daca presedintia daneza blocheaza dosarul Schengen, vom raspunde cu aceeasi moneda si vom bloca la randul nostru alte dosare importante pentru acestia.”

Europa Libera: Dar presedintia daneza este pe picior de plecare. Veti aplica aceeasi strategie si cu presedintia cipriota?

Carlos Coelho:
„Da,vom face la fel. Daca presedintia cipriota va avea aceeasi atitudine vom reactiona la fel.”

Europa Libera: Sperati ca Ciprul sa aiba alta pozitie?

Carlos Coelho:
„Absolut!”

Europa Libera: Care este principala Dvs. ingrijorare in privinta dosarului Schengen?

Carlos Coelho:
„In primul rand libertatea de miscare, un drept care trebuie consfintit. In al doilea rand avem nevoie de un mecanism care sa ne ajute sa evaluam daca statele membre aplica in mod corespunzator regulile spatiului Schengen iar acest a evaluare nu poate, nu trebuie facuta de statele membre.”

Europa Libera: De ce?

Carlos Coelho:
„Pentru ca nimeni nu se autoevalueaza corect. Ar trebui sa atribuim aceasta sarcina unei institutii impartiale cum este Comisia Europeana. In acest moment exista un mecanism de evaluare a Schengen care este in sarcina statelor membre, a Consiliului. Exista dupa cum se stie probleme la granita dintre Grecia si Turcia. Si nu s-a luat nici o masura. Pentru ca acest mecanism administrat de Consiliu nu functioneaza deloc.

De aceea credem ca ar trebui sa avem un mecanism la nivel european, administrat de Comisia Europeana, capabil sa evalueze cum functioneaza spatiul Schengen, sa ajute statele membre daca au probleme si daca problemele persista, sa se reintroduca controlul la granita pentru protejarea zonei Schengen.”
XS
SM
MD
LG