Linkuri accesibilitate

Victoriile zdrobitoare sunt periculoase (gandul.info)


Astazi trece, iar maine Romania se va trezi la fel (22)


„O Uniune Social-Liberala care ocupa peste 60% din fotoliile parlamentare incepe deja sa se profileze amenintator”, scrie Rodica Ciobanu in publicatia gandul.info. Comentariul sau exprima temerea ca tendintele actuale se vor accentua, iar rezultatul alegerilor parlamentare din toamna va agrava situatia, pentru ca, citam din nou, „partidele romanesti nu au in sange respectarea statului de drept, a cutumelor democratice si a cetatenilor si, asa cum s-a dovedit, atunci cand ajung la putere nu trece mult si isi dau in petec. Iata de ce victoriile zdrobitoare sunt periculoase”, scrie Rodica Ciobanu.

Editorialul semnat de Adrian Patrusca in Evenimentul zilei anunta ca “a venit vremea unui partid de dreapta adevarat”. Demonstratia este, in acelasi timp, impregnata de frustrarea ca, in Romania, politicile versate ale stangii au indus dreptei timiditatea de a-si afirma raspicat identitatea si valorile. Jurnalistului i se pare revoltator ca tocmai Ion Iliescu, liderul fondator al social-democratilor, sa ajunga sa deplanga „dezumflarea” Partidului Democrat Liberal. O forta de opozitie ar fi, vezi Doamne, un aspect necesar in democratie. „Auzi cine vorbeste de nevoia de opozitie!” , rabufneste editorialistul de la Evenimentul zilei. Tocmai Iliescu, cel care – si aici urmeaza evocarea unor momente din perioada 89-90, cand liderul taranist Corneliu Coposu era numit Căposu, iar potrivit lui Iliescu, taranistii defilau cu steaguri verzi legionare. Adrian Patrusca este convins ca ceea ce se petrece acum este doar prima etapa a unui plan bine ticluit, si nu de “capul ciufulit” al liberalului Crin Antonescu, ci chiar de batranul fesenist Iliescu: deocamdata exista USL, care apoi se va divide in dreapta (liberalii) si stanga (social-democratii) si va mima Puterea si Opozitia o vesnicie. In aceste conditii, este nevoie de un partid de dreapta autentic, nediluat de titulaturi echivoce, care includ cuvantul centru. Articolul din Evenimentul zilei face aluzie intentia fostului premier independent Mihai Razvan Ungureanu de a fonda Initiativa Civica de Centru Dreapta.

„Problema noastra este ca astazi trece, iar maine Romania se va trezi la fel. Si tot asa, inca vreo 20 de ani. Pana la venirea unei generatii ce va fi in stare, de la vladica la opinca, sa nasca lideri cu vocatie, moralmente responsabili fata de societate si natiune”. Acest avertisment ii apartine lui Dorin Teodorescu, autorul unui comentariu publicat de saptamanalul 22.
XS
SM
MD
LG