Linkuri accesibilitate

Incidente violente între fanii ruși și polonezi la Euro 2012


Poliția poloneză reacționînd la scenele de violență de la Varșovia

Rzeczpospolita: „Chiar dacă au tulburat atmosfera calmă a campionatului, încăierările au fost minore”


Meciul Polonia-Rusia încheiat la egalitate, 1 la 1, aseară la Varșovia, a fost acompaniat de cele mai grave violențe de până acum la
turneul final al Euro 2012, soldate cu cel puțin 24 de răniți. Poliția a arestat aproape 200 de huligani care s-au luat la bătaie înaintea meciului cu mare încărcătură simbolică
.

Autoritățile poloneze desfășuraseră câteva mii de polițiști pe străzile Varșoviei, anticipând posibile violențe din cauza rivalității istorice între Rusia și Polonia.

Înainte de meci, suporterii ruși au primit autorizare pentru un marș către stadionul Național, spunând că acesta va fi un festival pașnic al fotbalului de ziua națională a Rusiei marcată marți. Aproximativ 5000 de fani ruși au pornit în marșul văzut de mulți polonezi drept provocator.

La trecerea pe un pod peste râul Vistula, un grup de huligani polonezi i-au atacat pe participanții la marș, unii scandând îndemnuri ca: „dă în ruși cu secera și ciocanul”. Câteva zeci de tineri de ambele părți s-au luat la bătaie, cu petarde și fumigene explodându-le sub picioare.

Poliția a folosit tunuri de apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru pune capăt violențelor atât înainte, cât și după meci.

Autoritățile poloneze au anunțat astăzi bilanțul ciocnirilor: cel puțin 24 de răniți și peste 180 de arestați. Mai multe arestări pot urma după ce polițiștii vor analiza imaginile video.Purtătoarea de cuvânt a serviciului de urgență de la Varșovia a spus că printre cei răniți se numără 14 ruși, un german, un american și un pakistanez. Naționalitatea altor șapte se stabilește. Printre arestați, potrivit ministrului de interne Jacek Cichocki, se numără 156 de polonezi, 24 de ruși, un ungur și un spaniol. Un rus a fost arestat pentru că a aruncat o petardă pe teren în timpul meciului. Rușii, a spus ministrul, vor fi judecați pentru a fi expulzați din Polonia și a li se retrage vizele europene, în timp ce fanii polonezi vor trece prin procese severe urmate de pedepse aspre, învățătură de minte pentru alții care ar dori să se ia la harță.

Ciocnirile au avut loc nu doar pe podul de pe Vistula. Nu s-au produs însă și la stadion sau în zona centrală a Varșoviei, unde 75 de mii de iubitori ai fotbalului au privit meciul pe ecrane imense.

Se putea face mai mult pentru prevenirea violențelor? Întrebarea nu are un răspuns univoc. Înainte de meci, presa poloneză s-a arătat îngrijorată că marșul microbiștilor ruși îi putea provoca pe polonezi. „Cineva chiar vrea să-i ațâțe la atac pe suporterii noștri”, declara înainte de marș și de meci un membru al Uniunii Poloneze a Suporterilor de Fotbal cotidianului polonez Rzeczpospolita.

Astăzi Rzeczpospolita se bucură că ciocnirile n-au fost mai puternice. „Chiar dacă au tulburat atmosfera calmă a campionatului, încăierările au fost minore”, scrie cotidianul cu ușurare.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG