Linkuri accesibilitate

Împrumutul spaniol trezeşte invidie în statele UE


Linia de credit de 100 miliarde euro nu e însoţită de măsuri de austeritate, ceea ce Grecia şi Irlanda găsesc că este total injust.


Decizia europeana de a acorda o linie de credit de 100 de miliarde de euro bancilor spaniole nu a pus capat neincrederii pietelor, ba chiar a starnit nemultumire si printre tarile membre ale Uniunii. Linia de credit destinata Spaniei nu e insotita de niciun fel de constrangere si nu depinde de aplicarea unor masuri de austeritate, ceea ce Grecia si Irlanda, supuse unui regim foarte dur, gasesc ca este total injust.

In Grecia, care va trece duminica prin alegeri decisive pentru viitorul tarii, liderii partidelor de toate tendintele au declarat de indata ca tara lor ar trebui sa-si renegocieze imprumuturile europene, dupa modelul spaniol. In schimb, la Bruxelles, oficialitatile europene afirma ca o renegociere a conditiilor imprumuturilor acordate Greciei este exclusa.

Linia de credit acordata Spaniei nu a convins insa pietele, iar ieri bursa din Madrid a incheiat ziua in scadere. Investitorii asteapta sa li se aduca la cunostinta toate detaliile planului de salvare a sistemului bancar spaniol si, de asemenea, asteapta sa vada rezultatul alegerilor din Grecia, care ar putea fi cruciale chiar si pentru viitorul imediat al Europei.

In mod oficial, Europa nu are niciun fel de plan care sa ia in considerare eventualitatea iesirii Greciei din zona euro. In realitate, oficialitatile europene nu pierd nicio ocazie de a preciza, cum a facut-o zilele trecute ministrul belgian al economiei Steven Vanackere, ca „face parte din cotidianul guvernelor sa fie gata sa pareze orice eventualitate“.

Daca Atena iese din zona euro, Banca Centrala Europeana ar fi constransa sa intrerupa imediat fluxul de lichiditati spre Grecia. Sistemul bancar grec s-ar prabusi atunci peste noapte. Intreaga economie a Greciei ar cadea intr-o pana totala si oamenii s-ar napusti spre banci pentru a-si scoate banii.

Cotidianul italian La Stampa afirma chiar in editia sa de astazi ca exista indicii ca ar fi blocate toate automatele bancare distribuitoare de lichiditati. O panica generalizata ar pune chiar in pericol si libera circulatie a persoanelor, ducand in mod posibil si la modificarea regulilor functionarii zonei Schengen.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG