Linkuri accesibilitate

„Marșul milioanelor” - opoziția protestează la Moscova


Imagine de la demonstrația de protest de la Moscova
Imagine de la demonstrația de protest de la Moscova

Un „marș al milioanelor [de persoane]” a fost autorizat de autorități să se desfășoare timp de numai trei ore, la care nu vor putea participa mai mult de 50 de mii de persoane.


La Moscova, lideri ai opoziţiei sunt anchetaţi de poliţie în timp ce mii de oameni se adună în centrul capitalei pentru a participa la protestul împotriva regimului preşedintelui Vladimir Putin.

Membri serviciilor de securitate părăsesc apartamentul lui Navalnîi după percheziția efectuată luni
Membri serviciilor de securitate părăsesc apartamentul lui Navalnîi după percheziția efectuată luni
Printre cei interogaţi astăzi se numără Alexei Navalny, cunoscutul blogger pe al cărui site sînt dezvăluie fapte de corupţie, Sergei Udaltsov, Ilia Iaşin şi o cunoscută moderatoare de televiziune, Ksenia Sobciak. Este greu de imaginat că cei patru vor mai putea participa la marşul de protest. Luni, apartamentele lor au fost percheziţionate de poliţie, într-o altă tentativă, susţin membri ai opoziţiei, de a-i intimida pe organizatorii protestului de astăzi.

Mii de persoane se adună în Piaţa Puşkin, de unde începe protestul, o demonstraţie aprobată condiționat de autorităţi. Orice abatere de la traseul agreat poate fi penalizată, iar limita maximă a numărului participanților a fost și ea fixată anticipat de autorități.

Liderul opoziției Sergei Udaltsov vorbind în timpul demonstrației de protest cu puțin timp în urmă
Liderul opoziției Sergei Udaltsov vorbind în timpul demonstrației de protest cu puțin timp în urmă
Centrul Moscovei a fost înconjurat de forțele de ordine încă de dimineață, de către circa 12 mii de polițiști, membri ai unităților speciale și trupe ale Ministerului de interne, care, potrivit unui anunț făcut de Poliția Moscovei, ar urma să garanteze menținerea ordinei publice.

O serie întreagă de străzi au fost interzise circulației, blocate de mașini speciale ale serviciilor municipale, dispuse pe mijlocul drumului, transmit agențiile de presă.


La orele prînzului, opoziția desfășoară un meeting în Piața Pușkin, după care cei prevenți vor defila pînă la Bulevardul Saharov, pe care va avea loc un așa-numit „marș al milioanelor [de persoane]”, autorizat să se desfășoare timp de trei ore, dar la care nu pot fi prezenți mai mult de 50 de mii de oameni.


Acceptul autorităților survine după aprobarea unei noi legi, care prevede amenzi echivalând cu salariul mediu anual din Rusia.

Ultimul marea protest, cu o zi înainte de inaugurarea preşedintelui Vladimir Putin, s-a încheiat cu ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG