Linkuri accesibilitate

Victoria în alegeri a USL (Hotnews).


Cel mai recent numar al revistei Dilema veche include o ancheta printre scriitori basarabeni. Opiniile lor, formulate ca raspunsuri la intrebari ale criticului Marius Chivu, exprima aproape la unison frustrarea granitei care ii separa de literatura romana. Ea inseamna pentru scriitorii basarabeni nu doar Panteonul – altminteri comun pe ambele maluri ale Prutului -, ci si viata literara animata de dezbateri, de o anumita, presupusa, convivialitate, inseamna revistele literare din Romania, inseamna targurile de carte din tara-mama, ca si legaturile naturale ale scriitorilor romani cu restul mapamondului cultural.

Anatol Moraru, Liliana Armasu, Vladimir Besleaga, Aureliu Busuioc, Grigore Chiper, Dumitru Crudu, Maria-Paula Erizanu, Emilian Galaicu-Paun, Eugen Lungu, Ana Rapcea, Maria Sleahtitki si Mihai Vakulovski sunt cei care raspund acestei anchete literare. Eugen Lungu vorbeste, de pilda, despre „bilingvismul agresiv” din Republica Moldova, unde limba moldoveneasca este limba oficiala doar pe hartie, altminteri anunturile de angajari din cea mai influenta publicatie de reclama precizeaza: „rugam moldovenii sa nu se deranjeze”. „Ramanem aceeasi tara bilbofona”, mai spune Eugen Lungu in raspunsul sau din Dilema Veche.

Despre victoria neta a Uniunii Social-Liberale in alegerile locale care au avu loc ieri in Romania, Hotnews publica textul lui Razvan Lalu, preluat de pe site-ul contributors.ro. Votul este rezumat astfel: „In aparenta nimic nu s-a schimbat. Acelasi popor complice la propria nenorocire a ales si de aceasta data aceiasi impilatori, care-l prostesc si spoliaza de decenii”. Tabloul este apoi detaliat in aceleasi culori sumbre: strategia USL ar fi securizarea definitiva a averilor ilicite si a puscariabililor, prin subordonarea justitiei, la care se adauga pradarea riguroasa a tuturor resurselor publice si private.

Potrivit lui Razvan Lalu, nici la dreapta romanii nu stau mai bine: democrat-liberalii par prea dispusi la compromisuri cu actuala putere, in interiorul careia batranul Partid Liberal isi urmeaza „previzibilul curs de marioneta diversionista, legat sub caruta partidului d-lui Ion Iliescu si primind ordine de la dl Dan Voiculescu” (am citat). Singura raza de lumina ar fi reusita independentului Nicusor Dan, care a candidat la primaria generala a capitalei si a obtinut – nu postul, dar un onorabil 8-9%. Voturile pe care le-a primit reprezinta de fapt, se scrie în articolul lui Razvan Lalu, „un recensamant civic si civlizational: au fost numarati cei care isi doresc altceva decat avem parte de 22 de ani incoace”.
XS
SM
MD
LG