Linkuri accesibilitate

Spania salvata printr-o linie de credit de 100 miliarde...


O femeie protestând la Malaga împotriva împrumutului european.

Împrumutul e destinat exclusiv sistemului bancar, iar Spania nu va avea de suportat, precum Grecia, tutela FMI.


În Uniunea Europeană, vocile critice faţă de politica de austeritate se aud din ce în ce mai clar şi mesajul trimis în urma alegerilor este foarte limpede – partidele care au susţinut măsurile de austeritate pierd competiţiile electorale. Cu toate acestea, unele din masurile de austeritate adoptate au dat rezultate – reducând deficitele bugetare. Este ceea ce s-a întâmplat în Spania, dar asta nu înseamnă că actuala situaţie a Spaniei este mai bună decât a altor ţări din tulburata zonă euro. Dan Alexe relatează:

Europa va imprumuta Spania cu 100 de miliarde de euro, insa Madridul insista ca economia tarii nu are nevoie de ajutor si ca imprumutul e destinat doar sistemului bancar spaniol, grav atins de criza imobiliara si care se regaseste fara suficiente lichiditati.

Sambata, dupa o reuniune telefonica de aproape trei ore a tarilor din zona euro, Spania, a patra economie a zonei euro, a lansat un SOS, cerand ajutor financiar pentru a-si putea salva bancile. Nu e vorba de altfel de lichiditati imediate, ci de o linie de credit care poate urca pina la 100 de miliarde de euro.

Premierul Mariano Rajoy, care a prezentat asta ca pe o victorie, are de altfel dreptate atunci cind afirma ca nu Spania va fi salvata in acest fel, ci sistemul sau bancar. Astfel, Madridul obtine un sprijin financiar imediat fara a fi fortat sa-si puna economia sub tutela, cum s-a intamplat cu Grecia.

Daca Spania a obtinut fonduri, scapand in acelasi timp de un plan global si de o tutela externa, asta e pentru ca de cind a venit la putere anul trecut, guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy a impus un regim de austeritate foarte contestat, dar care, in ciuda crizei si a somajului record, a dus la reducerea deficitului bugetar.

Vicepresedintele Comisiei Europene si responsabil cu economia si finantele Uniunii Olli Rehn a declarat de altfel ca spre deosebire de interventiile din ultimii doi ani pentru salavarea economiilor Irlandei, Portugaliei si Greciei, in cazul Spaniei e vorba de o interventie destinata exclusiv bancilor si care nu va avea nicio incidenta asupra populatiei.

Tot asa, dat fiind ca linia de credit este exclusiv europeana si ca Fondul Monetar International nu a fost solicitat, asta inseamna si ca Spania nu va avea de suportat, precum Grecia, tutela acestuia. Spania isi salveaza astfel bancile fara a-si pierde suveranitatea.

Totusi, daca Europa a parat rapid de asta data amenintarea cea mai imediata, criza din zona euro e departe de a fi terminata. Salvarea temporara a Spaniei, departe de a fi o victorie, pune si mai mult la indoiala credibilitatea monedei europene, euro. Economia Spaniei e de doua ori mai mare decit cea a celor trei tari deja ajutate financiar (Grecia, Portugalia, Irlanda) luate impreuna. Contagiunea se apropie acum in mod primejdios si aparent inexorabil de Italia.

Si, desigur, totul va depinde foarte mult si de rezultatul alegerilor generale din Grecia, care vor avea loc duminica urmatoare.
XS
SM
MD
LG