Linkuri accesibilitate

Iranul sugerează Moldovei schimburi comerciale directe


Agricultură în Iran, în apropiere de Teheran
Agricultură în Iran, în apropiere de Teheran

Vasile Bumacov, ministrul agriculturii, rezumă rezultatelor convorbirilor cu reprezentanții guvernului iranian.


Săptămâna trecută s-a aflat la Chişinău o delegaţie din republica Islamică Iran şi după cum i-a spus ministrul agriculturii Vasile Bumacov Valentinei Ursu, delegaţia s-a arătat interesată de agricultura moldovenească, dar că nu a fost convenit nici un acord între Chişinău şi Teheran.

Vasile Bumacov: „A fost joi o delegaţie destul de impunătoare din Iran în frunte cu viceministrul agriculturii. Am avut o întîlnire de jumătate de oră. Am discutat despre agricultura din Iran şi cea din Republica Moldova”.

Europa Liberă: În presă au apărut informaţii precum că dvoastră împreună cu colegii din Iran aţi fi convenit să iniţiaţi mai multe proiecte ce ţin de cultivarea culturilor hibride, a cerealelor, de implementarea în complexul agroindustrial a nano-bio-tehnologiilor…

Vasile Bumacov: „Noi nu am putut să convenim la nimica fiindcă condiţiile şi ceea ce se cultivă în Iran şi în Republica Moldova sînt destul de diferite. Nu avem colaborări directe. Unica sugestie a demnitarului din Iran a fost ca ceea ce se import din Iran sau ceea ce importă Iran în Republica Moldova să nu treacă prin trei mîini, să fie cumva la direct. Dar schimburile comerciale cu Iranul se cifrează la mărimi de nimica, în valoare de o mie-două mii de dolari. Deci practic nu există un schimb de mărfuri”.

Europa Liberă: Dle Bumacov, se ştie că Iranul e ţara cu cele mai mari sancţiuni. Partenerii din UE cu ce ochi s-ar uita la o cooperare moldo-iraniană?

Vasile Bumacov:
„Noi sîntem conştienţi de acest lucru. De aceea, nici nu am intrat în mari detalii. Eu am mai auzit zvonuri că s-a discutat ceva despre plantele genetic modificate, ceea ce ar fi o prostie pentru R. Moldova. Noi nu ne dorim mărfurile noastre să fie blocate. Acolo unde exportăm, majoritatea mărfurilor sînt de origine vegetală şi animală. Chiar dacă nu ar prezenta un oarecare pericol, oricum noi nu vrem să dăm nimănui un pretext pentru a ne bloca exportul. De aceea, ce s-a vorbit sînt dezinformaţii ”.

Europa Liberă: Deci dvoastră infirmaţi categoric această ştire apărută în presă precum că se va încerca cultivarea plantelor modificate genetic pe cîmpurile din Moldova şi din Iran?

Vasile Bumacov:
„Aceasta, de fapt, nu este o informaţie, este o diversiune. Eu nu ştiu cine a lansat aceste zvonuri. Noi am avut reticenţe faţă de propunerile partenerilor noştri din Europa de Vest şi din alte ţări şi nu am acceptat acest lucru. E vorba de faptul că trebuie să ne păstrăm piaţa de export”.

Europa Liberă: Găsiţi că pînă la urmă e benefică o cooperare moldo-iraniană în domeniul agriculturii?

Vasile Bumacov:
„Noi trebuie să fim realişti. Atunci cînd vorbim de aceste lucruri, trebuie să vedem care este viteza cu care se poate dezvolta această cooperare. Pe noi ne interesează foarte mult piaţa vinurilor. Iranul nu este ţara cu care să poţi discuta acest lucru. De aceea, ar fi o greşeală ca noi să mizăm pe această cooperare. Şi odată ce este exclusă piaţa vinurilor în discuţiile noastre cu Iranul, nu are sens”.

Europa Liberă: Acum Moldova importă ceva din Iran?

Vasile Bumacov:
„În Moldova sînt unele mărfuri de origine iraniană, dar, vă spun încă o dată, nu depăşesc o mie de dolari anual. Deci este o nimica toată”.

Europa Liberă: Dar Moldova exportă în Iran?

Vasile Bumacov:
„Tot prin intermediari. Pînă la urmă, această marfă care ajunge acolo direct. Asta şi a fost obiecţia demnitarului din Iran – ce ar trebui să facem pe viitor ca să avem relaţii directe? Vă mai amintiţi, am avut afaceri cu tractoare şi motoare din Moldova cu Iranul cîţiva ani în urmă care tot nu s-au soldat cu nimic important”.

Europa Liberă: Vă aşteptaţi la o reacţie din partea partenerilor occidentali şi îndeosebi a celor din UE?

Vasile Bumacov:
„Dacă vor fi difuzate informaţii necorecte, nu este exclus. Dar noi am fost destul de conştienţi de ceea ce se poate întîmpla şi acţiunile au fost coordinate cu Ministerul Afacerilor Externe”.
XS
SM
MD
LG