Linkuri accesibilitate

Socialiștii francezi sînt pe cale de a obține majoritatea în Parlament


President François Hollande la vot cu o zi în urmă
President François Hollande la vot cu o zi în urmă

Rezultatele primului tur al alegerilor parlamentare sugerează că socialiștii pot câștiga în final între 283 și 329 de locuri în Adunarea Națională.


Partidul Socialist al noului președintelui francez, François Hollande, a înregistrat o victorie convingătoare duminică, în prima rundă a alegerilor parlamentare. La turul doi de duminica viitoare, socialiștii pot obține destule locuri în Parlament pentru ca să formeze singuri majoritatea, să aplice reformele economice promise de președintele Hollande la prezidențialele din luna mai și să evite măsurile severe de austeritate din alte țări ale zonei euro împovărate de criză.

Rezultatele primului tur de scrutin sugerează că Partidul Socialist poate obține de unul singur majoritatea de 289 de locuri în camera inferioară a parlamentului francez și guverna confortabil chiar și fără aliații din Partidul Verzilor. Turul doi va avea loc în circumscripțiile unde nici un partid nu a obținut, duminică, peste 50 la sută din voturi.

Rezultatele primului tur arată că socialiștii pot câștiga în final între 283 și 329 de locuri în Adunarea Națională. Ministrul junior pentru economia socială, Benoit Hamon a îndemnat totuși alegătorii socialiști să nu se relaxeze. Hamon a spus că primul tur a confirmat voința francezilor de a-i acorda președintelui François Hollande mijloacele necesare pentru a-și îndeplini promisiunile electorale. „Dar socialiștii vor putea triumfa abia după turul doi”, a spus politicianul.

Președinte Hollande are nevoie de o majoritate sigură care să sprijine la început planurile de ajustare a bugetului pentru acest an. În primele săptămâni de președinție, Hollande a promovat deja o serie de măsuri, unele populiste, ca reducerea salariilor miniștrilor cu 30 la sută sau micșorarea vârstei de pensionare pentru unele categorii de angajați de la 62 la 60 de ani. De asemenea, planifică angajarea a 60 de mii de profesori adiționali în școlile franceze.

Alegătorii francezi au salutat aceste măsuri la alegerile de ieri. Alegătoarea pariziană Elsa Genetay se bucură că Francois Hollande, cu o majoritate în Adunarea Națională, va putea aplica reformele promise, iar o putere socialistă va fi capabilă să schimbe lucrurile în Franța.

Socialiștii au câștigat Senatul francez în 2011, președinția țării - în luna mai anul acesta după 17 ani, iar peste o săptămână pot câștiga și camera inferioară a parlamentului pentru prima dată într-un deceniu.

Ca să aplice măsurile socialiste promise, partidul președintelui Hollande are nevoie de o reformă fiscală prin care intenționează, între altele, să mărească taxele pentru francezii prosperi.

Dar și mai importante pentru noul lider francez ar putea fi așteptatele legi menite să ofere instituțiilor Uniunii Europene mai multe puteri asupra formării bugetelor naționale.

Riscurile alunecării într-o nouă criză au mărit presiunile asupra țărilor din zona euro să-și asume datoriile în comun și să-și integreze mai strâns sectorul bancar. Agenția Reuter comentează însă că cedarea unor puteri sporite în domeniul fiscal Uniunii Europene, așa cum cere Germania, pot declanșa proteste în Franța.

Alegerile parlamentare de duminică, în afară de victoria socialiștilor în fața conservatorilor fostului președinte Nicolas Sarkozy, au marcat, de asemenea creșterea sprijinului electoral pentru Frontul Național. Iar acest partid de extremă dreapta condus de Marine Le Pen cere, dimpotrivă, ca Franța să părăsească zona euro.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG