Linkuri accesibilitate

„Statul ar trebui să elaboreze o strategie privind protecţia persoanelor aflate în afara ţării și facilitarea întoarcerii lor acasă”


Dorin Dușciac

Un interviu cu fizicianul Dorin Dușciac de la Paris.


Dorin Duşciac: „Noi am înaintat acum o lună şi jumătate un demers care a fost semnat de către 29 de asociaţii ale migranţilor. Din Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, SUA, Grecia, Portugalia, Spania. Deci au fost în total optsprezece ţări. Iniţiativa respectivă provine mai mult dintr-o necesitate care se face simţită în rîndul migranţilor din toate ţările. Este nevoie, într-adevăr, de o structură care să se ocupe într-un mod centralizat de problemele cu care se confruntă cetăţenii noştri în afara ţării”.

Europa Liberă: Vreţi să vă fie asigurată respectarea drepturilor, intereselor celor aflaţi în străinătate?

Dorin
Duşciac: „E vorba şi de respectarea drepturilor noastre, ale cetăţenilor aflaţi în afara ţării, dar şi de o reprezentare mai coerentă şi mai adecvată decît cea pe care ne-o poate astăzi asigura reţeaua de ambasade şi consulate ale Republicii Moldova în străinătate. Pe deasupra, e vorba de o reprezentare a migranţilor şi în Republica Moldova. Ministerul diasporei trebuie să pună în discuţie şi să elaboreze politici foarte clare atît în în sensul sprijinirii migranţilor, cît şi pentru a le proteja familiile lor rămase acasă ”.

Europa Liberă: Ce politici ar trebui să elaboreze statul?

Dorin
Duşciac: „Statul ar trebui să elaboreze în primul rînd o strategie privind protecţia persoanelor aflate în afara ţării, dar şi pentru ca această strategie să faciliteze eventual întoarcerea persoanelor originare din Moldova acasă”.

Europa Liberă: Şi asta cereţi pentru că Moldova continuă să fie un stat preponderent de emigrare? Asta şi ar impune utilizarea politicilor migraţioniste?

Dorin
Duşciac: „Bineînţeles că Republica Moldova continuă să fie o ţară a unui veritabil exod. Exodul populaţiei nu a încetat, din nefericire, după schimbarea guvernării în 2009. Constatăm că
R. Moldova continuă să fie o ţară a unui veritabil exod. ...
Write your quote footer here...

fluxul persoanelor care pleacă este chiar mai mare decît acum cîţiva ani, fiindcă foarte mulţi dintre cetăţenii noştri stabiliţi peste hotare au reuşit să primească chiar şi cetăţenia statelor respective şi şi-au legalizat şederea. Este vorba de un val de migraţie complementar la primul val şi anume despre tînăra generaţie, copiii care îşi urmează părinţii în străinătate”.

Europa Liberă: Cei de la guvernare insistau şi pe ideea ca să valorificaţi remitenţele în anumite proiecte în Republica Moldova. Au reuşit să atragă banii cîştigaţi de voi acolo în economia Moldovei?

Dorin
Duşciac: „Au fost anumite programe şi există în continuare pentru a atrage remitenţele în economie, dar nu există la ziua de azi o evaluare complexă a efectelor propriu-zise ale acestor programe. Programul respectiv care trebuia să fie pus în aplicare acum 10-15 ani a început să fie aplicat abia în 2010. Astăzi nu putem vorbi despre posibilitatea de a face anumite concluzii. Nu se ştie, de exemplu, cît de durabile sînt investiţiile făcute de migranţii moldoveni în economia R. Moldova, nu se ştie care e numărul de locuri de muncă creat în urma aplicării acestor proiecte”.

Europa Liberă: Dle Duşciac, putem conchide că pînă acum clasa politică de la Chişinău a mizat doar pe voturile cetăţenilor aflaţi la muncă peste hotare şi mai puţin s-a interesat de problemele lor, de grijile şi preocupările lor?

Dorin
Duşciac: „Din experienţa pe care o am în calitatea mea de migrant în Franţa, după 2009 a avut loc o adevărată schimbare calitativă a corpului diplomatic şi a reprezentanţilor statului R. Moldova în afara ţării. O anumită ameliorare a putut fi constatată, totuşi. Nu a fost vorba doar de un interes pecuniar pe care l-a purtat clasa politică pentru migranţi. Însă în acelaşi timp starea de lucruri din R. Moldova fiind nu tocmai satisfăcătoare într-un context de criză internaţională, bineînţeles că această schimbare nu a putut fi foarte radicală şi rapidă, şi să aducă efectele scontate foarte repede”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG