Linkuri accesibilitate

Parlamentul European nu mai are rol activ în configurarea noului mecanism de evaluare Schengen


Criză fără precedent între Parlamentul European şi statele Uniunii Europene.

Miniştrii justiției şi de interne au decis să modifice baza juridică de la articolul 77 al Tratatului - care ar fi insemnat co-decizie, asa cum a propus initial Comisia Europeana - la articolul 70, care restrange rolul Parlamentului la o simpla procedura de consultare, altfel spus, pozitia legislativului ar putea fi total ignorata.

„Ar trebui chiar sa luam in considerare, in cazul in care Consiliul va continua cu o asemenea atitudine, suspendarea altor negocieri legislative aflate in desfasurare" - se spune într-un comunicat de presă al presedintelui grupului ALDE, Guy Verhofstadt.

„Nu putem accepta acest lucru. Contravine clar spiritului cooperarii loiale intre institutii. Parlamentul va examina lansarea unei actiuni legale impotriva Consiliului. Luand in considerare acest 'coup' al Consiliului, Parlamentul a decis sa sisteze negocierile si sa treaca la votul de confirmare" a anuntat coordonatoarea ALDE in Comisia de libertati civile (LIBE), Renate Weber (PNL, Romania), raportor privind reintroducerea controlului la frontierele interne Schengen in situatii de urgenta, amintind ca Parlamentul se afla in proces de negociere cu Comisia Europeana si Consiliul, in procedura de co-decizie, asupra raportului privind crearea unui mecanism de evaluare pentru Schengen (primul raport din Pachetul de Guvernanta Schengen).

Eurodeputatii au decis sa voteze cu privire la ambele rapoarte ale Pachetului de Guvernanta Schengen luni, 11 iunie, la Strasbourg, intr-o sedinta extraordinara a Comisiei pentru libertati civile, asa numita LIBE.

Intr-o reactie comuna la decizia Consiliului Presedintele Socialistilor si Democratilor din PE, Hannes Swoboda, Vice-Presedinta Sylvie Guillaume, si Ioan Enciu raportor al Grupului asupra reformei Schengen au subliniat: „Nu putem permite ca spatiul Schengen sa fie subjugat intereselor egoiste si arbitrare ale statelor membre intrucat acesta reprezinta o realizare fundamentala si ne-negociabila a intregii Uniunii in ansamblul sau".

Saptamana viitoare, la Strasbourg, socialistii le vor cere reprezentantii Consiliului sa dea explicatii in legatura cu aceasta decizie „care este vazuta de intreg Parlamentul European ca un afront direct la adresa sa".

Se pare ca incercarea României de a se opune acestei decizii in cadrul Consiliului s-a soldat cu un esec, Bucurestiul fiind nevoit sa renunte in cele din urma din cauza, spun surse socialiste, presiunilor politice venite din partea celorlalte state membre.

„Parlamentul, alaturi de Comisie, va fi nevoit sa se adreseze Curtii Europene de Justitie pentru a anula decizia Consiliului si a repune in drepturi Parlamentul European, in conformitate cu Tratatele", a declarat eurodeputatul Ion Enciu.
XS
SM
MD
LG