Linkuri accesibilitate

„Molia tomatelor” și alte molime ale pieței moldovene de legume și fructe


Olga Junca: „În timp scurt produse importate nu o să mai găsim în piaţă”.


În mai multe camioane cu roşii importate din Turcia a fost depistată larva ,,molia tomatelor”, care constituie obiect de carantină pentru Republica Moldova, anunţă Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară al Ministerului Agriculturii. Odată ce ,„molia tomatelor” pătrunde în legumă sau fruct face galerii, prin care pot pătrunde diverse bacterii. Inspectoratul recomandă agenţilor economici să verifice roşiile înainte de a le importa în Moldova. De la începutul lunii, Inspectoratul Fitosanitar a depistat trei partide de roşii contaminate. Toate au fost returnate în ţara de origine a produselor. Marian Cepoi, student la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, a vorbit cu veterinarul Pieţii Centrale din Chişinău, Olga Junca şi a întrebat-o despre calitatea fructelor şi legumelor din piaţă pe timp de vară.

Olga Junca: „Produsele care se comercializează în Piaţa Centrală zilnic se verifică în laboratorul de expertiză. La piaţă noi verificăm numai concentraţia de nitraţi.”

Europa Liberă: Care sunt cele mai frecvente nereguli care se găsesc la fructe şi legume, mai ales în perioada de vară?

Olga Junca: „Cel mai des tragem atenţia la concentraţia de nitraţi deoarece în majoritatea cazurilor prucţia este din sere, şi concentraţia de nitraţi poate să fie mai mare. În majoritatea cazurilor probleme sunt la păstrare, la depozitare.”

Europa Liberă: Dar ce sunt nistraţii, de la ce se i-au ei?

Olga Junca: „Este concentraţia de azot în produsele vegetale. Dacă este ridicată concentraţia şi omul consumă aceste produse, asta duce la acumularea nitriţilor, adică duce la intoxicaţii şi la diferite boli.”

Europa Liberă: Şi produsele crescute în Moldova sunt cât de cât bune?

Olga Junca: „Clar lucru, la noi produsele sunt bune, foarte bune, şi-s mai gustoase.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă cu legumele şi fructele aduse de peste hotare?

Olga Junca: „În ce priveşte concentraţia de nitraţi, la cele de peste hotare, practic este mai mică decât la noi.”

Europa Liberă: Dar le vedem mari şi frumoase, aparent proaspete, chiar dacă au stat într-un camion o perioadă destul de mare la importare. Cât de bune sunt produsele importate şi ce conţin ele acolo de sunt atât de proaspete, şi mari, şi crescute?

Olga Junca: „În genere, acum mai mult se lucrează asupra seminţelor, seminţele sunt prelucrate. Sunt seminţe de un leu şi de zece lei, este diferenţă.”

Europa Liberă: În Republica Moldova, în general, din ce ţări vin mai fregvent fructe şi legume?

Olga Junca: „Sunt din Turcia, Spania, din România tare multă producţie anul acest a fost, din Ucraina la fel multă, din Egipt, Polonia.”

Europa Liberă: La moment în ce proporţie putem găsi în piaţă legume şi fructe importate şi crescute în Republica Moldova?

Olga Junca: „În timp scurt produse importate practic noi nu o să găsim în piaţă. Acum mai sunt roşii, ardei, puţină vânătă, dar castraveţi, conopidă, varză, verdeaţă tot este autohton. În Piaţa Centrală a rămas un procent foarte mic de producţie de import.”

Europa Liberă: Pe timp de iarnă avem ceva fructe şi legume crescute aici la noi?

Olga Junca: „Mere, struguri, pere. Roşii şi castraveţi, clar că iarna nu prea se comercializează. Autohtone numai primăvara apar.”

Europa Liberă: Cum să deosebim produsele de import de cele autohtone? Luăm exemplul roşiilor.

Olga Junca: „Dumnevoastră nu puteţi deosebi la exterior produsele autohtone de cele importate.”

Europa Liberă: Ce sfat le daţi cumpărătorilor pe timp de vară?

??: „Să procure prodicţia în locuri autorizate. Să ceară la posibilitate bon de expertiză sanitar-veterinară. În caz că marfa este suspectă, cumpărătorul poate veni la noi la laborator, şi dacă producţia este cumpărată din piaţă noi putem să o verificăm suplimentar, să vă duceţi încrezut acasă.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă cu cele dinafara pieţii?

„Noi nu supraveghem şi nu avem responsabilitatea pentru produsele comercializate înafara pieţii.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG