Linkuri accesibilitate

Întreprinderile moldoveneşti nu pot recupera de la agenţii economici din Federaţia Rusă sute de milioane de dolari (Adevărul)


„Ieşirea deputaților Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc, din fracţiunea PCRM, este o consecinţă a luptei interne între liderii comuniști (Jurnal de Chișinău).


Ion Preaşca notează în „Adevărul” că „după ce Federaţia Rusă a impus în martie 2006 embargou la exportul de vinuri şi produse fitotehnice din R. Moldova, mai mulţi agenţi economici din ţară nu şi-au primit banii pentru marfa livrată pe piaţa rusească. În cadrul şedinţei de ieri a Curţii de Conturi vicepremierul, Valeriu Lazăr, a declarat că „este vorba de sute de milioane de dolari, pe care întreprinderile moldoveneşti nu le pot recupera de la agenţii economici din Federaţia Rusă”. Autorul articolului mai precizează că „până la embargoul impus de Moscova în 2006, circa 90% din vinurile exportate de Moldova ajungeau pe piaţa rusească. Interdicţia a provocat falimentul a mai mult de o treime din vinăriile din ţară”.

În ziarul „Jurnal de Chişinău”, Nicolae Negru constată că „Ieşirea celor trei deputaţi – Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc, din fracţiunea PCRM, este mai curând o consecinţă a luptei interne, din ce în ce mai crâncene, în rândul liderilor comunişti. [...] În mod paradoxal, plecarea celor trei coincide, conform sondajelor, cu momentul când PCRM şi liderul său se află pe cel mai înalt val al popularităţii şi preferinţelor electorale. Ceea ce înseamnă că lupta pentru „sferele de influenţă” din preajma liderului PCRM a atins cote nemaivăzute, conchide autorul.

În „Moldavskie Vedomosti”, Irina Krasilinikova scrie că Guvernul a mai făcut un pas în întîmpinarea sindicatelor după ce a elaborat proiectul de Lege cu privire la minimul de existenţă. Potrivit autoarei, R. Moldova este unica ţară din spaţiul CSI care nu are un cadru legal în acest sens. Însă, continuă jurnalista, această Lege poartă un caracter pur formal pentru că în proiect este definită doar procedura de calculare a „minimului de existenţă” dar nu se specifică cît constituie acest „minim” în raport cu salariile minime, pensiile minime de vîrstă, bursele, îndemnizaţiile sau compensaţiile.

După ce Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti a declarat că, dacă ar fi mărite salariile judecătorilor, corupţia ar putea scădea, editorialistul Constantin Tănase scrie în „Timpul” (timpul.md) că „înainte de a se decide majorarea salariilor judecătorilor, e nevoie să fie creată o comisie independentă din experţi străini care ar analiza atent şi nepărtinitor lucrurile ce vizează averile şi veniturile judecătorilor. Dacă onorata comisie va stabili că există vreun judecător care trăieşte numai din salariu - să i-l mărească de zece ori! Iar dacă va depista judecători care nu-şi pot justifica averile, acestea să fie confiscate, iar banii obţinuţi să fie redirecţionaţi spre salarizarea judecătorilor cinstiţi. Aşa ar fi echitabil, pe dreptate. Eu înţeleg că e o utopie ceea ce propun, dar de ce să nu avem dreptul măcar să visăm la ceva frumos?”, încheie dl Tănase.
XS
SM
MD
LG